Spor o morální kvality rozhodne ombudsman

Kostelec nad Orlicí – Příběh, jaký justice zřejmě nepamatuje se odehrál v Kostelci nad Orlicí. Zastupitelé tam zvolili Vladimíra Šabatu přísedícím u Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou pro jeho vysoké morální kvality. Navrhla to Konfederace politických vězňů. Soud ho ale nechce. Paradoxně kvůli jeho špatným morálním kvalitám.

Čtrnáct měsíců čeká Vladimír Šabata z Kostelce nad Orlicí na to, až ho předseda Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou jmenuje přísedícím. Zvolili ho zastupitelé, ale soud ho nechce. „Nechtějí mě tam, protože se domnívají, že bych nebyl kývačem, kterého tam potřebují, ale člověkem, jenž by objektivně posuzoval věci a případně se postavil za člověka, pokud by proti němu byly páchány nějaké nepravosti,“ prohlásil Vladimír Šabata.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Předseda soudu odmítnutí nominace zdůvodnil tím, že pan Šabata vede u soudu občanskoprávní spory a měl konflikt se soudkyní Ursovou, když byl účastníkem řízení. „Použil vůči její osobě urážlivá tvrzení. Obvinil ji ze spáchání trestného činu,“ uvedl Jiří Fuks, předseda Okresního soudu Rychnov nad Kněžnou a předseda Krajského soudu Hradec Králové Milan Bořek doplnil: „Jsem přesvědčený, že předseda soudu by měl mít právo veta.“

Tahanice zašly tak daleko, že okresní soud vyzval zastupitele, aby občana Šabatu jako přísedícího zase odvolali. Kvůli tomu, že: „jeho zkušenosti a morální vlastnosti nezaručují, že bude svou funkci řádně zastávat.“ Starosta Kostelce nad Orlicí Jiří Bartoš (SNK-ED) však namítl: „Žádosti celkem rozumím, je mi srozumitelná, avšak nevidím důvod jí vyhovět.“

Před časem stál Vladimír Šabata před soudem v Rychnově jako obžalovaný. Dostal pokutu 15 tisíc korun kvůli sousedskému sporu. Ústavní soud však rozsudek zrušil a pan Šabata je bezúhonný. Proč stále není přísedícím, teď zkoumá ombudsman. „Také se zaměří na to, zda byla dodržena procedura volby přísedících,“ vysvětlila mluvčí veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Právě stanovisko ombudsmana bude podle předsedy Krajského soudu Milana Bořka rychnovský soud respektovat.