Turisté ničí skalní města Českého ráje

Liberec - Učebnicí geologie jsou podle odborníků skalní města Českého ráje. Bohužel jsou také velkým sešitem, do kterého každý napíše, co se mu zlíbí. Do skal vyrývají turisté jména, data i holé nesmysly. Skály tak poškozují. Ty rychleji zvětrávají a rozpadají se. Z krajiny Českého ráje tak mizí to nejcennější. Touto činností jsou ohroženy nejen skály, ale i turistický ruch, který s návštěvou unikátních skalních měst úzce souvisí.

Krajina Českého ráje vznikala miliony let. Druhohorním dnem moře pronikly ve třetihorách sopky, rozlámaly ho a čtvrtohorní eroze ho vymodelovala do podoby dnešních skalních měst. „České pískovce patří mezi ty nejhodnotnější a Český ráj je z hlediska morfologie vůbec nejpestřejší,“ vysvětluje archeolog Petr Jenč.  

Geologické dědictví pravěku teď ničí turisté tím, že do skal ryjí nápisy. V pětašedesáti procentech případů křestní jména. Příjmení s adresou tu zanechá málokdo. Ochránci přírody nedávno rytiny zkoumali a ptali se, proč lidé do skal ryjí. Psychologové jim odpověděli, že jde o lidské ego. Snahu vstoupit do dějin. „Lidé, kteří nemají možnost nějakým způsobem do dějin vstoupit, a to je většina z nás, tak to mohou jednoduše udělat právě tímto způsobem,“ objasňuje příčiny vzniku „rytin“ Aleš Hoření ze Správy CHKO Český ráj.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Skalní město Apolena, přírodní rezervaci kousek od hradu Trosky, turisté už prakticky zničili. „Ryje se tady hodně, nejvíce v Českém ráji, protože je tady měkký pískovec,“ říká Aleš Hoření. „Řada návštěvníků své zápisy datuje. Tato činnost eskaluje v posledních deseti letech,“ dodává strážce přírody v Českém ráji Petr Kořínek.       

Každá skála by potřebovala svého strážce. Uhlídat rozsáhlá skalní města je nemožné. Chytit někoho při činu se podle ochránců přírody podařilo za celou dobu dvakrát. „Jedná se o poškozování přírodního prostředí, což je činnost ze zákona zakázaná, a to nejen v přírodních rezervacích,“ upozorňuje Petr Kořínek. 

Pravdou je, že do skal se rylo od nepaměti. Cenné jsou středověké rytiny. Podpisů začalo přibývat od dob Marie Terezie, kdy se díky školství zvyšovala gramotnost a do Českého ráje pronikali první turisté. „Pokud se  obyvatelstvo v období sedmileté války schovalo pod skalní převis, tak je to cennější záznam než současné kratochvíle turistů,“ tvrdí Petr Jenč.     

Rytí skály poškozuje. Poruší se jejich tvrdý povrch a měkký vnitřek se drolí. Některé skály mizí před očima. „Turistický ruch je tady kvůli těm skalám. Pokud budeme skály poškozovat, zničíme i turistický ruch,“ varuje Aleš Hoření.    

Ochránci přírody s trochou nadsázky tvrdí, že některé skály by potřebovaly zbrousit a přeleštit, protože pro samé nápisy už na nich není kde rýt.