Za smrt 5 000 pstruhů na Karlovarsku může prasečí kejda

Karlovy Vary - Úřady už znají pravděpodobného viníka ekologické havárie v Odeři na Karlovarsku. Zřejmě prasečí výkaly z místního zemědělského areálu zamořily chovný pstruhový potok a částečně i spodní vody. Zapáchající voda ze znečištěného potoka zaplavila i studnu přilehlého mlýna. Jeho obyvatelé zůstávají bez vody. Rozsáhlou havárii nyní vyšetřuje kromě policistů a pracovníků krajského úřadu i Česká inspekce životního prostředí.

Z chovného potoka rybáři vylovili už téměř 5 000 uhynulých pstruhů. Hospodář karlovarské organizace Jan Jůzl mluví o nenahraditelných škodách: „Havárie zmařila stovky hodin tvrdé práce. Vysazujeme dvou a tříletou rybu, takže vlastně máme vytrávené dvě nebo tři generace.“

Okolnosti havárie úřady stále zjišťují. Předběžnou příčinu už ale znají. „Zřejmě došlo z farmy chovu prasat v Odeři k úniku kejdy, která se dešťovou strouhou dostala do Vitického potoka,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí v Ostrovu Tomáš Čepelák. Kontaminovaná voda zničila veškerý život v úseku přibližně deseti kilometrů. Vyjádření vedení zemědělské společnosti, kterou úřady z havárie podezřívají, se nedaří získat.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Krajský úřad Karlovarského kraje podá podnět ke kontrole České inspekci životního prostředí. Podle krajské mluvčí Andrey Bockové je totiž pravděpodobné, že farma nemá povolenou jímku. „Po předání protokolu bude probíhat došetřování a poté s největší pravděpodobností zahájíme se společností správní řízení,“ upozornila mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Ve správním řízení by pak mohla zemědělské společnosti hrozit pokuta až sedm milionů korun.