Na Vysočině vzplála bitva o památnou alej

Žižkovo Pole - Nad jednou z nejzachovalejších alejí na Vysočině se už rok vznáší otazník. Město Havlíčkův Brod z ní chce udělat památečnou alej, jenže obec Žižkovo Pole je proti. Alej chce pokácet a rozšířit tamní silnici. Rozhodnout tak bude muset kraj, a to nejpozději do podzimu. Pokud by totiž byla alej vyhlášena za památnou, obec už by nemohla na svém katastru stromy pokácet, a proto se už dvakrát proti takovému rozhodnutí odvolala. Za alej bojují i ochranáři, chtěli by kmeny stromů zvýraznit bílou barvou, aby byly lépe vidět, a tak snížit riziko nehod.

Alej u Žižkova Pole je významnou krajinnou dominantou, která navazuje na okrasnou zahradu v okolí Žižkovy mohyly. Ta byla postavena v roce 1874 na místě, kde podle pověsti zemřel Jan Žižka z Trocnova. Ve stejné době byla zřejmě vysázena i alej, stromy zde dosahují výšky až 20 metrů. Z Přibyslavi do Havlíčkova Brodu prochází alejí turistická stezka Karla Havlíčka Borovského. „Alej je v poměrně dobrém stavu a klíčové asi je, že ze strany kraje dlouhodobě chybí cílevědomá péče o alej,“ uvedl zpracovatel posudku Vít Dvorský z Občanského sdružení Mezník.

V podobném znění je i posudek dalšího nezávislého znalce: Některé stromy je třeba pokácet, ale v žádném případě celou alej. Jenže s tím zástupci Žižkova Pole nesouhlasí a s novináři mluvit odmítají. „Pan starosta bohužel není a bude někdy večer,“ prohlásila neurčitě jedna z úřednic Obecního úřadu Žižkovo Pole. Pokud by alej byla vyhlášena za památnou, obec už by nemohla na svém katastru stromy pokácet, a proto se už dvakrát proti takovému rozhodnutí odvolala.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Domnívám se, že už máme dost pokladů, abychom mohli rozhodnout,“ poznamenal vedoucí oddělení ochrany přírodních zdrojů pro kraj Vysočina Roman Slouka. Krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý dodal: „Ty aleje k Vysočině patří a bylo by škoda, kdyby tady kolem silnic zůstala holá krajina.“ Jana Vitnerová ze sdružení Arnika Jihlava doplnila: „Je to opravdu mimořádná alej a zapamátněná by určitě měla být!“

Za alej bojují i ochranáři, ti například při takzvaných cyklojízdách shánějí od lidí peníze na bílou barvu. Tou by chtěli kmeny stromů natřít tak, aby byly lépe vidět. Riziko nehod by se tak podle nich značně snížilo.

Stromová alej u obce Žižkovo Pole
Zdroj: ČT24