Lom U svatého Josefa láká horolezce, sochaře i turisty

Hořice v Podkrkonoší - V živý přírodní amfiteátr se proměnil starý a nevyužívaný pískovcový lom U svatého Josefa nedaleko Hořic v Podkrkonoší. Zasadila se o to především radnice, která ho nabídla pořadatelům koncertů. Hluk totiž nikoho v okolí neobtěžuje, pískovcové stěny decibely dál do krajiny nepustí. Pravidelně se zde setkávají i horolezci a sochaři a radnice si přeje, aby cestu k lomu našlo stále víc lidí.

Kdyby se hořická radnice po léta nestarala o starý pískovcový lom U svatého Josefa v kopcích nad městem, dávno by zarostl hustým křovím a plevelem jako zakletý opuštěný zámek. Pískovec se v lomu těžil do 60. let minulého století. „Lom U svatého Josefa byl otevřen někdy v 18. století, odsud je i jeden ze základních kamenů Národního divadla,“ uvedl starosta Hořic v Podkrkonoší Ivan Doležal (ODS).

Lom U svatého Josefa je jedním z několika desítek, kde se na Hořicku pískovec těžil. Opuštěný ale nezůstal, takřka po celý rok sem míří třeba horolezci. „Chodíme sem s oddílem, lezeme stěnu Trpaslíka, a občas tady odpočíváme,“ potvrdila členka horolezeckého oddílu Alexandra Lorencová a David Janák doplnil: „Dá se tady lézt krásně. Je to pro začátečníky, jsou tady ale i cesty pro pokročilejší lezce.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

O prázdninách zvou Hořičtí do lomu U svatého Josefa sochaře z celého světa na mezinárodní sympozia, která v 60. letech založil sochař Vladimír Preclík. Lom se v tomto období promění v umělecký ateliér pod širým nebem. Letos tam přijelo 5 sochařů: ze Srbska, Itálie, Velké Británie, Nového Zélandu i domácí sochařka. Umělci vytvářeli díla, která pak ozdobí nábřeží Labe v Hradci Králové. „Je to tady romantické, inspirativní, klidné, příjemné prostředí v zeleni,“ pochvaluje si sochařka Filomena Borecká.

Někteří sochaři se v minulosti dlátem podepsali přímo v pískovcových stěnách. „Lom má pro sochaře magické kouzlo, protože je obklopen masami kamene. Je to prostě kouzelné místo,“ prohlásil pořadatel sochařských sympozií sochař Roman Richtermoc. Sochy ze sympozia se z Hradce Králové po čase vrací zase do Hořic, pořadatelé setkání z nich potom vytvářejí galerii, sochařský park. „Chceme vytvořit jakousi cestu z Hořic, která by byla lemována sochami a končila by zde v lomu,“ dodal Roman Richtermoc.

Lom je i přírodním amfiteátrem, vhodným k pořádání různých hudebních festivalů. Hluk nikoho v okolí neobtěžuje, pískovcové stěny totiž decibely dál do krajiny nepustí. Radnice chce, aby cestu k lomu našlo stále víc lidí. Místních i hostů. „Měli jsme problém, lom ohrožovaly povodně. Proto jsme tam museli položit drenáže,“ podotkl starosta Doležal.

Není tedy divu, že o neobyčejnou přírodní scenérii lomu U svatého Josefa se chtějí lidé z Hořic a okolí pečlivě starat i po další léta.