V Třebosicích zničil blesk dům, s obnovou pomáhají i cizí lidé

Třebosice - Úder blesku a následný požár zničily během pár vteřin dům i majetek rodiny Boumových z Třebosic na Pardubicku. Po šesti letech oprav starého polorozpadlého mlýna začíná rodina s pěti dětmi opět od začátku. Od chvíle, kdy se osudná bouřka nad vesnicí prohnala, je to týden a díky solidaritě přátel i pomoci úplně cizích lidí je na stavbě zničeného domu rušno.

Jako o velkém štěstí mluvili hasiči po prohledání trosek vyhořelého mlýna. Blesk prorazil střešní krytinu a sjel přímo do pokoje. Rodina byla tou dobou v bezpečí. Majitel vyhořelého domu Petr Bouma hovořil o obrovské rychlosti rozšíření požáru po celém domě. Rodina s pěti malými dětmi teď bydlí v zahradním domku a čeká, jak se k požáru postaví pojišťovna.

Škodu hasiči odhadli na sedm milionů korun. S obnovou mlýna tu pomáhají desítky dobrovolníků. Bratr majitele domu Ondřej Bouma říká, že na pomoc přišli i takřka neznámí lidé. S novými základy vyhořelého mlýna pomáhají i dobrovolníci z královéhradeckého azylového domu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Tak velká solidarita rodinu překvapila. Poté, co se informace o požáru rozšířila na internetu, lidé posílají peníze na účet. Denně přicházejí i nabídky materiální pomoci. Petr Bouma uvedl jako příklad nabídku neznámé paní z Vysočiny, která byla ochotná poskytnout panu Boumovi i s rodinou půlku svého domu.

Obnova třebosického mlýna potrvá několik let. Přestože tu rodina bydlí v provizorních podmínkách, musí koncem prázdnin hledat přechodné ubytování v Pardubicích, kde děti chodí do školy.