V chebském pohraničí by mohla vzniknout česko-německá klinika

Cheb - Na česko-německé hranici mezi Chebem a bavorským městečkem Waldsassen by mohla vzniknout společná klinika, zaměřená na neodkladnou péči. O plánu zatím jedná Karlovarský kraj se zástupci kliniky Horní Falc ve Weidenu. Chebská radnice chce tímto projektem reagovat na nedostatek kapacit pro léčbu neurologických onemocnění a úrazů. Zda budou k akutním případům v západních Čechách vyjíždět němečtí lékaři, se definitivně rozhodne v září. Na vznik zařízení by svými penězi mohla přispět také Evropská unie.

Když byla před časem reorganizována nemocnice v Chebu, byla zdejší regionální jednotka pro mozkové příhody přemístěna do Sokolova, který je vzdálený třicet kilometrů. V tomto příhraničním regionu je však dojezdová vzdálenost na hraně a zejména u případů mozkových příhod se počítá každá minuta. Vedení nemocnice proto hledalo nějaké řešení a spolupráce se západními sousedy se téměř nabízela. Cheb a Waldsassen jsou totiž od sebe vzdáleny jen šest kilometrů.

Při budování společné kliniky se německá strana a chebská radnice inspirovaly v zařízeních Euro-Med, jež fungují na rakousko-italských hranicích a vznikají z dotací EU. „Na jedné straně by bylo české zastoupení a na druhé straně by bylo bavorské zastoupení,“ upřesňuje chebský místostarosta Michal Pospíšil. Podle něj se také nyní jedná, jaká společnost by případné fungování zajišťovala.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Konkrétní forma spolupráce byla dohodnuta na pondělním setkání v německém Weidenu. Zřídit by se měla tzv. iktová jednotka, která má sloužit pacientům po mozkových příhodách. Němci a Češi by se také měli dělit o záchrannou službu, včetně letecké.

Opoziční radní proti projektu protestují a označují ho jako sci-fi. „Ve chvíli, kdy my máme co dělat s udržením tří nemocnic, si neumím představit, že bychom budovali další, která by byla v konkurenčním prostředí pro naše tři nemocnice,“ tvrdí Berenika Podzemská, krajská radní za stranu Doktoři.

O dalším směřování zdravotnické péče v Karlovarském kraji, tedy i osudu společného plánu, rozhodne jednání zastupitelstva, které proběhne v září. V každém případě by chebská nemocnice měla být zachována, jen jde o to, v jakém rozsahu. Kraj slíbil, že do její modernizace investuje 400 milionů korun a zastupitelé města Chebu počítají, že část těchto peněz by se mohlo věnovat právě česko-německé klinice.

  • Chebská nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/832/83175.jpg
  • Záchranář nakládá pacienta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/955/95402.jpg