Zlín nebude zveřejňovat jednání zastupitelstva na webu

Zlín – Vedení zlínské radnice se rozhodlo odstranit ze svých webových stránek videozáznamy jednání zastupitelstva. Důvodem byla obava z milionových pokut od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

„Považuji to za naprosto nešťastné. Pozastavuji se nad tím, co se dokáže vymyslet v rámci nějakých státních úřadů,“ prohlásil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09). Úřad se ohání tím, že by v případě zveřejňování videozáznamů šlo o zveřejňování údajů osoby, které k tomu nedaly souhlas. Pokud by radnice záznamy i nadále zveřejňovala, hrozil by jí finanční postih, a to až do výše deset milionů korun.

Jednání zastupitelstva tak bude možné na webu sice sledovat, ale pouze on-line. Zpětně si je vyhledat a přehrát už možné nebude. „Nejsme schopni získat souhlas všech osob, které se pohybují na zastupitelstvu z řad veřejnosti, tak jak tam lidé přicházejí, odcházejí. Každý by nám ten souhlas musel dát. A v případě, pokud by nám ten souhlas nedal, museli bychom jim nějakým způsobem znemožnit účast na tom zastupitelstvu, což nelze samozřejmě,“ vysvětlil právník zlínského magistrátu Oldřich Hlaváček. Se stávající situací se ale náměstek Běták smířit nehodlá. „Budeme působit na naše zákonodárce, aby toto bylo změněno,“ uvedl.

Ze stejného důvodu teď ÚOOÚ vyšetřuje radnici v Karlových Varech. Ta totiž odmítla videozáznamy z jednání vedení města z webu vymazat. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)