O2 zdražila služby pro uživatele mobilních peněženek v Budějovicích

České Budějovice - Od začátku května mohou obyvatelé i návštěvníci Českých Budějovic využívat novou elektronickou službu. Takzvaná elektronická peněženka DZone jim umožňuje placení jízdného v MHD a také úhradu poplatku za parkování mobilním telefonem. Jízdenky je možné koupit i pomocí SMS zprávy. Společnost Telefónica O2 Czech Republic ale přešla od srpna u části svých zákazníků na nový způsob účtování datových přenosů, což se úzce dotýká právě platby mobilem u těch, kteří v Českých Budějovicích službu využívají.

„Kupovat si jízdenku za 34 korun, když normální stojí 14, případně 12 korun, není úplně ideální řešení,“ uvedl pro ČT primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).

Vedle možnosti platit pomocí SMS zpráv umožňuje mobilní peněženka také nabití telefonu penězi a prostřednictvím internetové mobilní aplikace nakupovat virtuální parkovací lístky nebo elektronické jízdenky. Mluvčí společnosti Telefónica O2 Radka Spiesová uvedla pro ČT, že rozhodně nejde o zdražení, ale pouze o změnu účtování datových přenosů z důvodu větší přehlednosti.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podle dodavatele systému je objem stažených dat minimální a v ceně se prakticky neprojevoval. „Jestliže O2 nyní zavedla dvacetikorunový poplatek za jednotlivou operaci, pak to považuji za brzdu rozvoje elektronické komunikace,“ zhodnotil kroky operátora zástupce dodavatele systému Radim Zelenka.