Otevření nového hraničního přechodu na Broumovsku vyvolává obavy

Broumovsko – Záměr Královéhradeckého kraje otevřít pro řidiče silnici mezi Zdoňovem na Broumovsku a polským Mieroszówem se nelíbí části obyvatel i ochranářů. Obávají se, že klidným místem začnou denně jezdit stovky aut. To podle nich povede k devastaci přírody. Kraj má přesto v plánu otevřít hraniční přechod do dvou let.

Závora přes silnici na konci Zdoňova zůstává dole. Auta tudy nesmějí, hranice je pro ně zavřená. Královéhradecký kraj však chystá kompletní rekonstrukci cesty a s tou by měla zmizet i kovová zábrana. Někteří lidé o tom nechtějí ani slyšet. Michal Kozár ze Sdružení za rozvoj Adršpachu říká, že turisté jezdí do Adršpachu za krásami přírody. Automobilový provoz ráz krajiny značně negativně ovlivní.

Rekonstrukci ano, otevření přechodu pro auta ne – tak na plán kraje reaguje Správa chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Protestující lidé odhadují, že pokud by se hraniční přechod otevřel, Zdoňovem by denně projelo 500 až 1000 aut. Starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs si naopak myslí, že oprava silnice a s ní spojené otevření hranice bude pro místní obyvatele přínosem.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi informoval, že rekonstrukce upraví silnici tak, že ji bude možné používat pro osobní automobily a vozy s hmotností přesahující dvě a půl tuny nebudou mít povolen vjezd. Kraj by rád hranici ve Zdoňově pro motoristy otevřel do konce příštího roku.