Romové v brněnské ubytovně jsou už měsíc bez vody

Brno - Jedna z největších ubytoven v Brně je už měsíc bez vody. Žije v ní asi 50 rodin, převážně Romů. Kohoutky uzavřely brněnské vodárny a kanalizace kvůli nezaplacené faktuře z loňského roku. Údajný dlužník – majitel ubytovny - ale postup vodáren odmítá. Do sporu se proto vložil i brněnský magistrát. Ubytovna je pro město nesmírně důležitá, neboť jde o poslední útočiště těch rodin, které přišly o domov, a je to pro ně jediná šance, jak přežít. Magistrát bude s oběma stranami ještě dnes jednat, a pokud to nepomůže, tak i v pondělí.

Spor mezi majitelem ubytovny v brněnské městské části Brno Židenice a brněnskými vodárnami a kanalizacemi se vyostřil poté, co vodárny vypnuly vodu, protože majitel ubytovny dluží vodárnám 53 tisíc korun z loňského roku. Dluh odmítá zaplatit, protože někdo podle něj špatně manipuloval s vodoměrem. Nicméně vodárny jsou striktní – pokud faktura nebude zaplacena, voda nepoteče. 

Na ubytovně v tuto chvíli bydlí zhruba 150 lidí, z nich až stovka dětí. Všichni se chodí koupat do nedalekých městských lázní a paradoxně brněnské vodárny a kanalizace k ubytovně vozí vodu v cisternách. Přesto, že zde voda už měsíc neteče, je tu čisto, nicméně mezi dětmi se už začaly objevovat vši a kožní onemocnění. 

Vstup Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Magistrát se do situace vložil proto, že se jedná o dům pro sociálně slabé občany, a tudíž je pro město velmi důležitý. Podle náměstka primátora Daniela Rychnovského si majitel ubytovny nemůže brát ubytované jako rukojmí. Ubytovna je podle Rychnovského stabilizující prvek právě dnes, kdy převážně romské rodiny přicházejí o své domovy. Romové platí majiteli ubytovny nájemné, a proto mají nárok i na přívod vody. Nájem je zhruba tisíc korun a lidé platí ještě inkaso.