Prodej českobudějovického výstaviště je v nedohlednu

České Budějovice - Prodej výstaviště v Českých Budějovicích se odkládá. Oznámili to premiér Jan Fischer i ministr zemědělství Jakub Šebesta. Důvodem je světová hospodářská recese, kvůli níž klesl zájem investorů o podobné projekty. Privatizaci rozsáhlého areálu nedaleko centra Českých Budějovic začala připravovat minulá vláda. Prodej rozsáhlého výstavního areálu se přitom ještě na jaře zdál téměř jistý.

Zatím není jasné, kdy se ministerstvo zemědělství, které areál spravuje, bude případnou privatizací znovu intenzivně zabývat. Jak uvedl premiér Jan Fischer, prodej není aktuální - pokud k němu vůbec někdy dojde. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma opatrný přístup k privatizaci vítá.

Záměr prodat českobudějovické výstaviště oznámil už bývalý ministr Petr Gandalovič. Peníze měly pomoci státní pokladně. Podle současného ministra Jakuba Šebesty by se ale momentálně privatizace státu nevyplatila. Podmínkou prodeje bylo zachování klíčového veletrhu Země živitelka. Přesto ale záměr vlády v průběhu roku ostře kritizovali opoziční politici. Krize měla podle jejich informací, které ale úředníci nepotvrdili, srazit cenu areálu na méně než 250 milionů korun.

##GMAP:2574:Českobudějovické výstaviště##

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)