Přijdou Kraslice o polikliniku?

Kraslice - Lidem z Kraslic a okolí hrozí, že by mohli zůstat bez lékařské péče. Osud jediné polikliniky ve městě je totiž nejistý. Vlastní ji skupina lékařů, kteří se připravují na odchod do důchodu. Město ani kraj zatím neuvažují o tom, že by polikliniku převzaly. Sami lékaři jednají se zástupci obce i vedením Karlovarského kraje o řešení situace.

Pomoc specialistů v kraslické poliklinice každý rok vyhledávají tisíce lidí z obcí na západní straně Krušných hor. Nejbližší nemocnice je až v desítky kilometrů vzdáleném Sokolově. A tam se v zimě dostávají lidé z horských oblastí obtížně. „Kdyby tady ta chirurgie nebyla, tak by ti lidé museli sedmtisíckrát jet do Sokolova,“ říká spolumajitel kliniky a chirurg František Vlček. 

O tom, že by lékaři budovu prodali například hoteliérům, nebo ji zamkli a odešli, nechtějí lidé ani slyšet. „Nedovedu si to představit,“ uvádí jedna z místních obyvatelek. „V Kraslicích je už uzavřená nemocnice a teď toto, to by bylo nešťastné,“ dodává druhá. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Lékaři, kteří vlastní polikliniku, by rádi prodali budovu městu nebo kraji a zaučili své nástupce. Většina měst v regionu polikliniky provozuje, vysvětluje lékař. Podle něj bude obtížné dál provozovat polikliniku v Kraslicích jako soukromé zařízení. „Člověk, který bude chtít do té polikliniky investovat, tak rozhodně návratnost té investice bude žalostná,“ upozorňuje František Vlček. 

„Kraslice ani okolní města ale nemají peníze na provozování polikliniky. Myslím si, že i kraj se bude muset touto otázkou zabývat,“ uvádí místostarosta Kraslic Lubomír Zach. „Zatím neexistuje konkrétní představa, jak s poliklinikou naložit. Očekáváme iniciativu ze strany města,“ tlumočí stanovisko Krajského úřadu v Karlových Varech Jana Pavlíková.   

Po dvou letech už na vyjednávání s úřady zástupci polikliniky nemají sílu. Před odchodem do penze by ale chtěli mít jistotu, že se o jejich pacienty někdo postará. Jasné názory politiků by proto chtěli znát lékaři z kraslické polikliniky nejpozději do poloviny příštího roku.