V Čertovce bude opět voda

Praha – Pražská Čertovka se po víc než dvou měsících zase naplní vodou. Opravy koryta, svahů i můstků vyjdou zhruba na 18 milionů korun. Některé škody byly pozůstatkem ještě sedmdesátých let, další vznikly po povodních v roce 2002. Dělníci vyčistili dno od bahna a dalších nečistot, zbavili kanál zápachu, na který si stěžovali místní obyvatelé a zároveň opravili poškozené nábřežní stěny. Na srovnatelně dlouhou dobu jako nyní se přítok do kanálu zastavil v roce 1988, kdy se zabezpečovaly domy v jeho dolní části.

V horní části nejznámějšího umělého kanálu v Praze – od domu U Sedmi čertů až po Werichovu vilu – bylo potřeba obnovit spadlé části nábřežních zdí. Zásahům se nevyhnuly ani tři mostky, které spojují Malou Stranu s Kampou. „Současná oprava Čertovky je velice citlivá, co se týče historického zdiva, které tam je. A po povodni v roce 2002 je to určitě velký přínos pro podobu Malé Strany a Kampy,“ prohlásil již v červnu letošního roku Zdeněk Bergman z Muzea Karlova mostu.

Dělníci také vyčistili dno od bahna a dalších nečistot. Právě na zápach, který se z kanálu linul, si stěžovali místní obyvatelé. „Tato manipulace nastává i při provozních zkouškách, které se s těmito vraty provádějí několikrát do roka,“ uvedl ředitel společnosti Povodí Vltavy, Závod Dolní Vltava Jiří Friedel.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Bez vody nebyla Čertovka poprvé, kvůli vysoké hladině Vltavy se protipovodňová vrata uzavřela už několikrát.

Pražská Čertovka se po více než dvou měsících zase naplní vodou.
Zdroj: ČT24