Privatizace státní obory Radějov není příliš průhledná

Radějov – „Zastavte skrytou privatizaci státní obory Radějov na Hodonínsku,“ to je výzva, kterou v dopise premiéru Janu Fischerovi poslali starostové Radějova a Strážnice. Výměnu obory za lesy v jiných částech země připravuje státní podnik Lesy ČR. O oboru, u které mají pozemky Radějov i Strážnice, má zájem její nájemce podnikatel Leoš Novotný. Podle starostů státní Lesy s výměnou spěchají a chtějí ji uskutečnit ještě v září. Signatáři dopisu premiérovi se o chystané transakci dozvěděli jen náhodou.

Starostové píší, že se chystá neprůhledná privatizace státní obory Radějov, proti ucelenému komplexu pozemků získají státní Lesy roztříštěné parcely na pěti jiných místech země. Státní podnik má pozemky sdružovat, ne rozdělovat, upozornili starostové. „Pokud by se stal kdokoliv soukromým vlastníkem té obory, tak lesní cesty, které by pravděpodobně získal, by byly pro veřejnost nepřístupné,“ uvedl starosta Radějova Stanislav Knitl (ČSSD). „Komunikace se současným nájemcem je dost obtížná. Máme obavy, že pokud se stane vlastníkem těch pozemků, situace se ještě zhorší a zdramatizuje,“ dodal starosta Strážnice Risto Ljasovský (nestr.).

Tisíc hektarů v Radějově chce za 1 400 hektarů lesa v jiné lokalitě získat nájemce obory myslivec, bývalý vlastník Hamé Babice, Leoš Novotný. Starostové se premiéra ptají: „Je koníček několika vlivných byznysmenů pro Česko prioritní?“ Leoš Novotný se však brání: „Veškeré podklady a dokumenty, které budou tuto případnou transakci provázet, jsem ochoten zveřejnit. Není v tom žádná špatnost.“ Bývalý zaměstnanec Lesů ČR Hradec Králové Zdeněk Valný nesouhlasí: „Pokud by Lesy ČR chtěly postupovat transparentně, oboru by formou nějakého veřejného řízení nabídly všem potenciálním zájemcům.“

Reportáž Luboše Dostála a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Lesy s výměnou spěchají a chtějí ji uskutečnit ještě v září, tvrdí starostové, kteří se o transakci dozvěděli pouze náhodou. „Doposud není rozhodnuto nic, v současné době posuzujeme žádost. To není věc, kterou musíme starostům nutně sdělovat,“ zdůraznil mluvčí společnosti Lesy ČR Michal Kačena. Směnu lesů musí schválit ministerstvo zemědělství.

K dopisu premiérovi připojili starostové fotografii, je na ní ministr zemědělství Šebesta s Leošem Novotným při honu v Radějově. Ten prohlásil, že se s ministrem zná 25 let.

Lesy České republiky
Zdroj: ČT24