Sběrna šrotu v Novém Městě na Moravě úředníkům odolává

Nové Město na Moravě – Lidé ani úřady si neví rady s problematickou sběrnou šrotu v Novém Městě na Moravě. Podnikateli, který ji provozuje v sousedství rodinných domů, už jednou úředníci souhlas k činnosti odebrali. Sběrna ale funguje dál, navíc ještě v mnohem větším rozsahu. Majitel tvrdí, že všechno dělá v souladu s předpisy. Případ nyní řeší soudy a výsledek si nikdo netroufá odhadnout.

Měla to být malá výkupna barevných kovů, místo toho je to obrovský sklad železného šrotu. Navíc v obytné zóně. Přímo za zahradami rodinných domů se manipuluje s tunami kovových odpadů. „Největším prohřeškem je, že provozuje zařízení v rozporu s provozním řádem. Provozuje ho na pozemcích, které v příslušném rozhodnutí nemá povoleny,“ uvedl Josef Pospíchal z České inspekce životního prostředí. Tento stav trval asi 8 let a nakonec krajský úřad podnikateli loni v létě po uložení několika pokut od různých kontrolních orgánů souhlas k provozu zařízení odebral. „Tato osoba opakovaně porušovala povinnosti stanovené zákonem o odpadech nebo opakovaně neplnila podmínky,“ prohlásila mluvčí Krajského úřadu kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Sběrna však, především k velkému údivu sousedů, funguje dál. Dokonce v ještě širším rozsahu, pouze ji neprovozuje Ladislav Mrkos jako fyzická osoba, ale Ladislav Mrkos jako stoprocentní vlastník nově založené společnosti, která prakticky okamžitě získala souhlas s provozem. „Je úplně jedno, jestli je sběrna na s.r.o. nebo na fyzickou osobu. Já zákon neporušuji,“ brání se majitel sběrny Mrkos. Mluvčí Svatošová jeho slova potvrdila: „My nemáme právo zjišťovat, jaká je minulost žadatele. Zákon o odpadech je v tomto případě skutečně absurdní.“ Podnikatel tvrdí, že vše dělá v souladu s předpisy. Sousedé se však zlobí především na úředníky, kterým vyčítají, že nejsou schopni po tolika letech případ uzavřít.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Ti však argumentují, že podnikatel se proti každé sankci odvolá a případ nyní řeší soudy. Nikdo si proto netroufne odhadnout, jak dlouho absurdní stav ještě potrvá.

Lidé ani úřady si neví rady s problematickou sběrnou šrotu v Novém Městě na Moravě.
Zdroj: ČT24