Narušený pohled na panorama Litoměřic vyřeší správní řízení

Litoměřice – Jednu z dominant Litoměřic hyzdí černá stavba, u barokního kostela Zvěstování Panny Marie totiž stojí velkoplošná obrazovka určená pro vysílání reklam. Navíc je umístěná přímo na domě, který je kulturní památkou. Majitel budovy se odvolává na společnost, která reklamní zařízení provozuje, její právník zase naopak tvrdí, že veškerou k namontování obrazovky potřebnou dokumentaci zajišťoval vlastník nemovitosti. Stavební úřad zahájil s firmou řízení o odstranění stavby a odbor památkové péče řeší problém jako správní delikt.

Návštěvníky Litoměřic, kteří do města přijíždějí po mostě od Terezína, už nevítá známý barokní kostel, ale reklama. To doslova ze židle zvedá památkáře a úředníky ze stavebního úřadu. „Umístěním této reklamy byl narušen pohled na úžasné panorama Litoměřic,“ poukázala Jana Počíková z Odboru památkové péče Městského úřadu Litoměřice. K instalaci takového zařízení do historického centra Litoměřic, které je městskou památkovou rezervací, potřebuje firma povolení odboru památkové péče a stavebního úřadu. Podle úředníků ale žádné nemá. „Tato stavba nebyla ani ohlášena, ani povolena,“ prohlásil vedoucí městského stavebního úřadu Jan Nejtek.

Firma Waumedia, která sem velkoplošnou obrazovku nechala nainstalovat, tvrdí, že vše je v pořádku. Její právní zástupce Martin Šenkýř uvedl: „Veškeré podklady, respektive dokumentaci, která je třeba k namontování toho reklamního zařízení, zajišťoval vlastník nemovitosti.“ Majitel budovy Bohuslav Gujda se ale brání, bylo to podle něj úplně jinak: „Řekli mi, že mají veškerá povolení vyřízená.“ Stavební úřad už zahájil s firmou řízení o odstranění stavby a odbor památkové péče problém řeší jako správní delikt. Oba úřady mohou uložit také pokuty. „Ta pokuta by měla být v každém případě citelná,“ míní Jan Nejtek. Sankce se může vyšplhat až ke čtyřem milionům korun.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Obrazovka může stát na místě až několik měsíců. Podle odborníků je totiž možné, že tak dlouho řízení bude trvat.