Ochranáři chtějí kácet, město je proti

Hradec Králové - Přírodní památka Na Plachtě na okraji Hradce Králové se znovu stala předmětem sporu mezi radnicí a ochranáři. Tentokrát je však spor opačný, než by asi většina lidí čekala. Proti plánovanému kácení stromů neprotestují ochranáři, ale radní. A ti, co mýcení plánují, jsou z Agentury ochrany přírody a krajiny. Ochranáři v této souvislosti tvrdí, že kácení postihne z velké většiny pouze nálety, nikoli vzrostlé stromy.

Padnout by rozhodnutím ochranářů mělo téměř sedm tisíc stromů. Přírodní památka Na Plachtě je podle nich unikátní hlavně díky rostlinám a živočichům, kteří žijí na vřesovištích a otevřených píscích. Avšak takové prostředí tady postupně kvůli náletovým dřevinám zaniká. „Tady na tom místě žil sysel. Byla to poslední kolonie sysla v Královéhradeckém kraji, bohužel kvůli zárůstu lokality zmizela,“ vysvětluje důvody plánovaného kácení Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.   

Jenže pro město je kácení v rozsahu navrhovaném ochranáři nepřijatelné. „V té lokalitě jsou i stovky vzrostlých stromů, které tvoří plíce této části města,“ uvádí náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Agentura argumentuje tím, že drtivá většina stromů připravených ke kácení jsou drobnější nálety. „Vzrostlejší stromy tvoří pouze asi 5 % z celkového počtu stromů,“ argumentuje Martin Hanousek. „Požadujeme, aby se množství kácených stromů snížilo na ty nejnutnější. A v případě kácení velkých stromů se musí vysadit rovnocenná náhrada,“ říká mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Václav Svoboda.  

Pokud úředníci magistrátu skutečně kácení nepovolí, agentura se odvolá ke Královéhradeckému kraji.