Na otevřeném kluzišti ve Vratislavicích si lidé mohou zabruslit i v létě

Vratislavice nad Nisou – Ve Vratislavicích nad Nisou si zájemci mohou zabruslit pod širým nebem po celý rok. Kluziště je samozřejmě s umělým ledem a vzniklo tam jako část nového sportovního areálu. Ne všichni jsou ale nadšení, některým odpůrcům vadí jako luxus, který si liberecký městský obvod neměl v době krize vůbec dovolit. Kritici také postrádají obyčejný plácek pro děti na hraní, na jehož místě areál vzniknul. Návštěvníci jsou však spokojení a jsou ochotní platit příslušný poplatek. Školy mají vstup zdarma.

Zdejší kluziště s umělým ledem je teprve čtvrté v Česku. Na deskách ze speciální hmoty, která se vyráběla pro raketoplány, lze bruslit celoročně. Podle bývalého vratislavického starosty, nyní zdejšího zastupitele, Luďka Oraného (ODS), je hezké, ale drahé: „Bavíme se o částce cca 30 milionů korun. Kdyby se neproinvestovaly, mohly zůstat na rozpočtové rezervě obvodu.“

Za bývalého starosty ale areál začal vznikat, kontruje radnice. Rezervu v rozpočtu má a sedm a půl tisíce obyvatel Vratislavic si podle ní moderní sportoviště zaslouží. „Aby děti dostaly sport pod kůži a měly k tomu adekvátní podmínky, což tady mají,“ potvrdil starosta obce Lukáš Pohanka (nez.). Manažer sportovního areálu Robert Hečko doplnil: „Chodí hlavně na fotbal, ten je obsazený nejvíc a zvědavci přicházejí na kluziště.“ Podle návštěvníků sportoviště je fajn, že si mohou zahrát hokej v létě, s normálním ledem se to však srovnat nedá.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Další věcí, která kritikům vadí, je zpoplatnění areálu. Dospělí platí pětatřicet korun, školy mají vstup zdarma. Kritici postrádají obyčejný plácek pro hraní dětí, na jehož místě areál vznikl. „Pořídili jsme areál proto, že nám tady ve Vratislavicích podobný chyběl,“ vysvětlil starosta Pohanka. Luděk Oraný už pouze nostalgicky vzpomíná: „Ten plácek na hraní tady byl téměř 45 let. Už je to samozřejmě pryč, doba jde dál.“

Vratislavické kluziště láká nejen děti. Radnice ho chce nabídnout rychlobruslařce Martině Sáblíkové pro celoroční trénink, kritici to však považují za nesmysl.

Ve Vratislavicích nad Nisou vzniklo kluziště s umělým ledem jako část nového sportovního areálu.
Zdroj: ČT24