Greenpeace obviňuje chomutovský dopravní podnik z cenzury

Chomutov – Hnutí Greenpeace obvinilo chomutovský dopravní podnik z poškozování nevládních organizací a cenzury. Stalo se tak poté, kdy ředitel podniku zakázal polepit trolejbusy jeho plakáty s varovnými výzvami, aby lídři ČSSD a ODS v kraji nedávali souhlas s likvidací Horního Jiřetína kvůli těžbě uhlí. Ve městě tak o nové kampani Greenpeace ví málokdo.

Jan Rovenský z hnutí Greenpeace je toho názoru, že kampaň evidentně někomu vadí. Ředitel Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova Jiří Melničuk to však odmítá s tím, že jde o běžný rutinní obchodní případ. Podle Greenpeace dopravní podnik polepení trolejbusů původně slíbil, když ale vyšlo najevo, o jaké téma jde, objednávku zrušil. Jak říká ředitel podniku, jde o reklamu se sporným a konfrontačním charakterem. To však hnutí považuje za výmluvu.

Lidé z Greenpeace trvají na svém. Dopravní podnik podlehl nátlaku. Jiří Melničuk však zdůraznil, že jde o jeho vlastní rozhodnutí. Obvinění z nátlaku tentokrát shodně odmítají všichni lidé, kteří měli chomutovský dopravní podnik podle Greenpeace ovlivňovat. Mezi nimi jsou i primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS), lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji Petr Gandalovič nebo předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle oponentů Greenpeace jde tentokrát spíš o reklamní tah ekologických aktivistů. Kromě Chomutova totiž nikde jinde problémy s poutači v barvě uhlí nejsou. Jisté je, že v Ústí nad Labem, kde mají oba lídři své poslanecké kanceláře, jsou černé plakáty a polepené trolejbusy vidět všude.