Některé teplárny na Karlovarsku již přitápějí

Karlovarsko – Některé teplárny v Karlovarském kraji už začaly kvůli nízkým ranním teplotám přitápět. Hlavně v bytech v panelácích to již bylo potřeba. Jednou z prvních tepláren, které přitápí, je ta v Kraslicích. Ráno se tu teploty pohybují kolem nuly a lidé si už stěžovali na zimu. Prodlužování topné sezony ale nutí řadu lidí hledat levnější způsob vytápění.

Jednatel Kraslické městské společnosti Otakar Mika informoval, že si lidé často přitápějí plynovým sporákem nebo elektrikou, což nepovažuje za rozumné. Energetik Kraslické městské společnosti Zdeněk Všetečka upřesnil, že teplárna přitápí tři až čtyři hodiny v noci, aby lidé ráno vstávali do zavlažených bytů.

Většina tepláren do konce roku nezdraží. Extrémní počasí v podhůří Krušných hor přesto znamená pro rozpočty domácností velký problém. Jak říká místostarosta Kraslic Lubomír Zach (ODS), topná sezona je velmi dlouhá a znamená tak větší investice. Řada lidí tedy na topení čím dál více šetří. I ve velkých bytových domech někteří hledají levnější způsob vytápění.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Například obyvatel Kraslic Miroslav Krajník popsal, že některé domácnosti si opravily komíny a přitápějí si dřevem. Na nízké teploty už jsou lidé v okolí Kraslic zvyklí. Výjimkou tu nejsou mrazy ani v letních měsících. Na podzim pak bývá rozdíl mezi teplotou ráno a odpoledne až 30 °C.

Teplárny jsou u nás povinné lidem zatopit, pokud klesne průměrná denní teplota tři dny za sebou pod 12 °C, nebo o to požádá alespoň 70 procent zákazníků.