Jelení říje uzavřela lesy v Orlických horách

Hradec Králové - Turisté, kteří se chystají do Orlických hor, můžou být zaskočeni. Kvůli jelení říji tam od příštího týdne úředníci rychnovské radnice vydali zákaz vstupovat do lesů. Požádal je o to majitel Kolowratských lesů. Značených turistických tras se ale omezení netýkají. Omezení vstupu do lesů se vztahuje na září a říjen, vždy v určitých hodinách.

Správce Kolowratských lesů Libor Krček v těchto dnech objíždí svěřený majetek a na stromy připevňuje cedule se zákazem vstupu mimo turistické cesty s platností od patnáctého září. A to i v nejnavštěvovanějších částech Orlických hor, například v okolí Velké Deštné. „Časové rozmezí zákazu vstupu je v měsíci září od 17 hodin do 8 hodin ráno následujícího dne a v měsíci říjnu od 15 hodin do 9 hodin druhého dne,“ informuje Libor Krček ze Správy Kolowratských lesů.  

Zákaz má dva důvody a oba souvisejí s jelení říjí. Důvodem číslo jedna je fakt, že jelení říje do lesa láká stále více zvědavců, často i organizovaných výprav, a zvěř je tak rušená. „To opatření je nevyhnutelné, protože máme zkušenosti z minulých let, kdy jsou návštěvníci stále drzejší, někdy dokonce i z řad samotných myslivců,“ vysvětluje Libor Krček. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jelení říje je i obdobím zvýšeného lovu této zvěře. A to je druhý důvod omezování turistů. „Turisté se pohybují v lese často i večer a může tak dojít k nechtěnému odrazu kulek,“ varuje lesní správce Jiří Zatloukal. „Za porušení zákazu vstupu do lesa může návštěvník dostat pokutu až do výše deseti tisíc korun,“ dodává Vratislav Hubáček z odboru životního prostředí Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou. „Zákaz přestane platit až na konci října,“ připomíná na závěr Vratislav Hubáček.