Na dětských hřištích přibudou hlásiče s hodinami

Havlíčkův Brod - Na dětských hřištích se začínají instalovat hlásiče s hodinami, které mají přispět k větší bezpečnosti dětí. První hlásiče už stojí v Prostějově a Šternberku, nově pak v Havlíčkově Brodě a Olomouci. Hodiny jsou nařízeny na průběžné upozorňování dětí, například, že je čas k obědu a hlásič je pak může přímo spojit i se strážníky. Projekt startuje nejprve ve větších městech. Vznikl na základě tragédie z roku 2008, kdy si v Havlíčkově Brodě odvedl pedofil ze hřiště 9letého Jakuba. Patronem projektu je chlapcův otec.

První hodiny na Vysočině stojí ode dneška v Havlíčkově Brodě. S nápadem přišlo občanské sdružení Přijdu včas. Speciální hodiny mají sloužit dětem i dospělým. Patronem projektu hodin s hlásičem je otec jmenovaného Jakuba. „Kdyby tehdy takové zařízení bylo u hřiště, tak stačilo přijít, zmáčknout knoflík a možná ho policie chytila,“ říká patron projektu Přijdu včas Hynek Blaško.

Hlásiče mají hlídat bezpečnost dětí. „Zmáčkne tlačítko, a buď se dovolá na záchranku, nebo na městskou policii,“ říká předsedkyně občanského sdružení Přijdu včas Jana Kostelníková. „Bude tam kokrhat kohout a bude signalizovat, že v poledne mají jít děti na oběd a v 16 hodin v zimním čase, když se bude stmívat, mají jít domů,“ říká Petr Filo ze sdružení Přijdu včas.

Počet pohřešovaných dětí sice od roku 2009 klesá, i tak jsou ale podle policie čísla alarmující. Jen na Vysočině během letošního roku policie pohřešovala nebo hledala více než padesát dětí. Hodiny s hlásičem chce občanské sdružení rozmístit postupně do všech větších měst v zemi.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)