Stav chráněných hradeb v Třebíči bije na poplach

Třebíč – Historické hradby pod bazilikou sv. Prokopa v Třebíči se nacházejí v žalostném stavu. Celý areál je přitom národní kulturní památkou, zapsanou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Kamenné zdivo se na mnoha místech rozpadá a od statiků si vysloužilo pojem „v havarijním stavu“. Pokud se nenajde dostatečné množství peněz na potřebnou opravu, nemusí hradby podle odborníků v současném stavu přežít zimu.

Vypadávající kameny stále více narušují statiku zdí. Podle expertů se musí zakročit co nejrychleji. „Stačí, když by byl vyplaven terén při nějakých přívalových lijácích, hmota se posune a je to řetězová havárie,“ poznamenal architekt z Národního památkového ústavu Ondřej Šefců. Podle něj musí proběhnout restaurování a opravy statiky ještě za podzimního příznivého počasí.

Hradební areál vlastní římskokatolická farnost v Třebíči. Její zástupci zatím odmítají celou situaci blíže komentovat, pouze poznamenali, že peníze na opravu v současné době nemají. Situaci se rozhodlo řešit i ministerstvo kultury, které však také nemá prostředků nazbyt. „My o tom víme a hledáme možnost, jak tam peníze přilít z jiných zdrojů,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Zborcení hradeb by kromě umělecké škody znamenalo pro Česko i mezinárodní ostudu. „Jakmile se nějaká památka dostane na seznam UNESCO, tak na ni dohlížíme nejen my, ale odborníci z celého světa,“ dodává Šefců. Do záchrany cenné památky se začíná angažovat také magistrát. „Rada města doporučila zastupitelstvu města, které se bude konat 17. září, aby poskytlo příspěvek Římskokatolické farnosti ve výši půl milionu korun,“ sdělila mluvčí městského úřadu Irena Syrová. Pokud farnost dokáže vyjednat přísun peněz z magistrátu či od jiného sponzora do konce září, oprava hradeb by se do zimy mohla stihnout.