V Pramenech možná konečně dojde na volby, přihlásilo se pět kandidátů

Prameny - Po několika marných pokusech uspořádat volby v Pramenech na Chebsku se asi v prosinci bude v obci volit. Na mariánskolázeňskou radnici dorazila do dnešního dne jedna kandidátka s pěti kandidáty. Po dvou letech, kdy obec řídí státem jmenovaný správce, by tak Prameny mohly mít znovu své vlastní zastupitelstvo.

Uspořádat v obci volby se stát marně snažil už pětkrát. Pokaždé nikdo z obce s asi 150 obyvateli neprojevil zájem kandidovat. Nyní, pošesté, se pět kandidátů našlo. Jestli se ale skutečně volby uskuteční, ještě není definitivně jisté. Nejprve musí úřad pověřené obce kandidátku přezkoumat a zaregistrovat a i poté je ještě možné, že někdo kandidaturu zruší a vzhledem k tomu, že je pro vznik zastupitelstva nutných pět lidí, volby by se nekonaly.

Státní úředník řízení obce převzal od posledního starosty Václava Brenera v prosinci 2009. Ve volbách tehdy nikdo nekandidoval a ministerstvo vnitra muselo jmenovat správce. Ten ale má ze zákona jen omezené pravomoci a může řešit jen běžné provozní výdaje obce.   

Prameny se před lety kvůli nerealizovanému projektu na čerpání zdejších minerálních vod dostaly do dluhů, které dosahují desítky milionů korun. Co se dalo prodat, už exekutoři zabavili.   

Politici i ministerstvo vnitra se kvůli Pramenům zabývali i tím, jak situace řešit, pokud by se volby několik let nekonaly. Bez souhlasu zastupitelstva totiž není možné jakkoli manipulovat s obecním majetkem. I spojení s jinou obcí, například s Mariánskými Lázněmi, by musela odsouhlasit obě zastupitelstva.  

Kromě Pramenů by se nové volby měly konat 10. prosince také v Krnsku na Mladoboleslavsku, ve Valech na Chebsku, v Malém Březně na Mostecku, ve lhůtě na Plzeňsku, v Bohdašíně a ve Zdobnici na Rychnovsku, v Radkově na Svitavsku a v Kelčanech na Hodonínsku.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)