Oprámy u Horní Břízy čekají na evropské peníze

Horní Bříza (Plzeňsko) – Zamořené povrchové lomy u Horní Břízy na Plzeňsku zůstávají problémem i po desítkách let. Ekologický audit prokázal, že obsah oprámů je kontaminován zejména chloridy, amonnými ionty, niklem a arzenem. V okolních vesnicích mají strach, že by průsaky z kontaminované vody mohly ohrozit místní studny. Odborníci proto připravují nový kvalitnější průzkum celé oblasti. V současné době se však nenajde nikdo, kdo by mohl drahou sanaci oprámů i chemické skládky zaplatit.

Jezírek v lesích u Horní Břízy je několik, vypadají romanticky, ale jsou plná jedů. A naprosto bez romantiky je také jejich historie. Kaznějovská chemička sem celá desetiletí vypouštěla svůj nejhorší jedovatý odpad. „Tuto lokalitu máme vedenou ve Studii starých ekologických zátěží Plzeňského kraje, má celkové vysoké riziko,“ potvrdila vedoucí Oddělení vodního hospodářství Marie Hanušová.

Lidé v okolních vesnicích se bojí o svoji vodu. Monitorovací vrty, které mají případný průsak ohlídat, už však nejsou podle bývalého starosty Horní Břízy Karla Hinze funkční a kontrola průsaků se provádí jen v malých hloubkách, kde kontaminaci spodních vod nelze zjistit. Nyní se situace mění a odborná firma připravuje nový monitoring, který se týká oprámů i nedaleké chemické skládky. „Tady v Kaznějově to vypadá, že bude několik dalších monitorovacích vrtů. Zřejmě se budou odebírat vzorky sedimentů,“ uvedla zástupkyně společnosti OMGD Martina Ježková.

Stát na likvidaci kontaminovaných oprámů nedal v minulosti peníze kvůli procesní chybě při konkurzu podniku a v současné době není nikdo, kdo by mohl drahou sanaci oprámů i chemické skládky zaplatit. „V této haldě je určitě takřka celá Mendělejevova tabulka, proto to bude velice nákladné a složité,“ prohlásil radní pro životní prostředí Plzeňského kraje Petr Smutný (ČSSD). Martina Ježková dodala: „Není šance zasanovat tyto zátěže z vlastních zdrojů nebo ze zdrojů České republiky.“

Letitou ekologickou zátěž zatím nikdo nevyřešil, čeká na evropské miliardy.

Zamořené povrchové lomy u Horní Břízy na Plzeňsku zůstávají problémem i po desítkách let. Ekologický audit prokázal, že obsah oprámů je kontaminován zejména chloridy, amonnými ionty, niklem a arzenem.
Zdroj: ČT24