Vystačí Karlovarskému kraji finance na proplácení poplatků?

Karlovy Vary – Po třech týdnech proplácení regulačních poplatků v lékárnách Karlovarského kraje už požádali pacienti o téměř 200 tisíc korun. Kraj lidem proplácí od počátku září tohoto roku jako první v Česku peníze za položky na receptu i v soukromých lékárnách. Pro letošní rok si na proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních vyčlenil kraj 30 milionů korun. Na konci srpna ale už byla vyčerpána více než polovina. Vedení kraje tvrdí, že do konce roku peníze vystačí.

„Co bude po Novém roce? Určitě nějaké prostředky najdeme a budeme svůj slib držet dál,“ vyjádřil se pro ČT hejtman Josef Novotný (ČSSD). Odkud přesně ale bude kraj na hrazení poplatků čerpat, nemá zatím hejtman představu. Podle opozice ale kraj svým rozhodnutím ubírá prostředky třeba na sport nebo kulturu. Zastupitel a bývalý hejtman Josef Pavel (ODS) považuje proplácení poplatků za obcházení zákona. „Ani veřejnost neočekává, že kraj bude platit něco, co mu ze zákona nepřísluší,“ dodal Pavel.

S výhradami ke krajské praxi vystoupil i ministr vnitra Martin Pecina. Jeho úřad připravuje v současnosti na základě podkladů od krajů návrh na řešení situace. „V daném návrhu by také měla být informace o tom, jestli proplácení poplatků je, nebo není v souladu se zákonem,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Výsledek analýzy chce ministerstvo zveřejnit do konce října.

Vstup a reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)