Lidé v Beskydech se učí žít s šelmami

Valašské Meziříčí – Beskydy jsou jediným místem v ČR, kde se vlci, medvědi a rysi vyskytují zároveň a vytvořili si zde trvalé teritorium. Šelmy jsou společným přírodním bohatstvím České a Slovenské republiky, protože jejich území zasahuje do obou států. O šelmách nyní jednají ve Valašském Meziříčí ochránci přírody z obou zemí. Právě ze Slovenska zvířata migrují do Beskyd nejčastěji.

Ještě před několika lety ale byli vlci a medvědi v Beskydech vzácností. Dnes lidé především na česko-slovenském pomezí běžně narazí na tabulku s upozorněním na jejich výskyt. „Co vidím jako velmi důležité, je snažit se vysvětlit lidem, že se nemají čeho bát, že jsou to zvířata plachá, která mají v přírodě své nezastupitelné místo,“ řekl ČT předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek. Lidé už podle něj zapomněli, jaké je to žít v přítomnosti šelem.

Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody provozuje jeho organizace ve Valašském Meziříčí poradnu, která lidem radí, jak zabezpečit před šelmami stáda hospodářských zvířat a jak se chovat. Ochránci přírody veřejnost dlouhodobě upozorňují i letáky a odbornými brožurami. O služby Správy CHKO Beskydy mají zájem i na Slovensku. „Naše základka už třetím rokem chystá výstavu o šelmách v oblasti Žiliny,“ dodal František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Při posledním sčítání chráněných šelem v březnu letošního roku byla jejich přítomnost potvrzena v Moravskoslezských Beskydech, v Hostýnsko-Vsetínské hornatině a v Javorníkách. Na sledovaném území se v současné době pohybuje asi 16 rysů, 8 vlků a minimálně 3 medvědi. Jejich počty se pravidelnou migrací mění. Naposledy byl medvěd, který přišel ze Slovenska, odchycen v Beskydech v roce 2000. Další velké sčítání šelem na česko-slovenském pomezí připravují ochránci přírody na začátek příštího roku.