Nejvíc investic v zemi zatím přitáhl Královéhradecký kraj

Hradec Králové – Obyvatelé a firmy Královéhradeckého kraje mohou být spokojeni. Východočeský region byl totiž v první polovině letošního roku v porovnání s ostatními kraji nejúspěšnější při získávání investic. Díky téměř 4,5 miliardám korun by během několika příštích let korun měly vzniknout stovky nových pracovních míst

Ještě začátkem roku visel nad závodem mladoboleslavské škodovky ve Vrchlabí otazník. Nyní se zde staví nové haly a na plno běží i příprava průmyslové zóny za zhruba 250 milionů. Od příštího roku by se tak ve třináctitisícovém horském městě měly vyrábět nové automatické převodovky. Rovněž se očekává, že závod se bude dál rozrůstat.

Čtvrtinu nákladů, podle starosty Jana Sobotky asi 57 až 75 milionů, uhradí město Vrchlabí, další peníze přislíbil stát. Zástupci automobilky přitom slibují, že v rámci své růstové strategie do kapacit vrchlabské fabriky další finance ještě nalijí. Škodovka je jedním z největších investorů v regionu. Její dva závody ve Vrchlabí a Kvasinkách dohromady zaměstnávají asi 5 tisíc občanů kraje.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V Královéhradeckém regionu se však chystají investovat i další podniky. „V prvním pololetí kraj nalákal celkem sedm investorů, kteří přislíbili necelých 4,5 miliard korun. “Objem investic je v porovnání s ostatními kraji největší v České republice," potvrdila Adéla Tomíčková z Agentury Czechinvest. Celkem by investoři měli v kraji vytvořit více než 750 nových pracovních míst.