Pojišťovna nezaplatí matce pobyt u postiženého syna

Ostrava – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odmítá uhradit dlouhodobý pobyt Marcely Koplové u svého postiženého syna, který zůstává v nemocnici po selhání plic. Pojišťovna odůvodňuje svůj postup tím, že pobyt matky u mladíka závislého na přístrojích není záležitostí medicíny, ale sociální a její hrazení přísluší jiným institucím. Takové odůvodnění shledávají jako zarážející i lékaři, kteří považují nehybného pacienta na mámině blízkosti závislého.

Petr Kopl byl do svých tří let zdravým dítětem. Otok mozku při operaci srdce mu ale způsobil těžké postižení. Dnes osmnáctiletý mladík má plně omezenou hybnost, nedávné selhání plic jej upoutalo k dýchacímu přístroji. V nemocnici přebývá od ledna, kde o něj společně s lékaři pečuje také jeho matka do chvíle, než Petr dostane domácí plicní ventilátor.

Pobyt Marcely Koplové v nemocnici ale po třech měsících odmítla VZP dále hradit. „Další pobyt maminky v nemocnici vyplývá ze sociálních důvodů, nikoli z medicínského hlediska,“ uvedl pro ČT ředitel ostravské pobočky VZP Aleš Zbožíček. Od té doby si matka hradí svůj pobyt u syna částečně z úspor a částečně z výpůjček. „Nic jiného mi nezbývá,“ dodává Marcela Koplová.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Přítomnost matky považují lékaři za součást léčby

Přednosta dětské kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě Michal Hladík pro ČT zdůraznil, že medicína má vždy i sociální aspekt. „Přítomnost matky je součástí léčebného programu, v její nepřítomnosti dostává chlapec nervové záchvaty, křeče, je dekompenzovaný a neklidný,“ uvedl přednosta Hladík.

Pojišťovna ale trvá na tom, že pobyt má hradit někdo jiný, „ať už odbory sociální péče na magistrátu, respektive na kraji,“ tvrdí ředitel Zbožínek. Náměstek krajského úřadu Karel Konečný ale oponuje: „Ani náš kraj, ani město nemají v tuto chvíli kompetentní nástroj, aby tuto situaci řešily. To je skutečně plně na zdravotní pojišťovně.“ Petrova matka doufá, že objednaný ventilátor dostanou domů co nejdříve, dluhy jí ale zůstanou.