Zahradník poznal svérázné metody ruského podnikatele

Dolní Olešnice (Trutnovsko) - Zahradník René Mandys z Dolní Olešnice čelí teroru svého souseda, majitele zámku. Ruský podnikatel Alexej Zacharov má o jeho parcely zájem, jenže zahradník se k prodeji nemá. A tak mu najednou kdosi vypálil skleník, příjezdovou cestu mu zatarasili a ještě byl přepaden - s doživotními následky. A policie mu zatím moc nepomáhá. Do věci se vložila obec a příjezdovou cestu bude řešit soud.

Poté, co ruský podnikatel zahradníka René Mandyse nepřesvědčil, aby prodal část svých pozemků, jeho lidé celý zámek obehnali žiletkovým plotem a navíc i zatarasili cestu k zahradnictví. Do zahradnictví se tak nelze dostat autem a pěšky jen v případě, že Mandysovi přijdou osobně otevřít bránu. Autem na cestu se nesmí, přestože část cesty je obecní. Podle policie je však obecní jenom ideální polovina cesty, a tudíž polovinou cesty vozidlo do zahradnictví nezajede. 

Vyhořelý skleník v zahradnictví
Zdroj: ČT24

Ochranka navíc nedávno nepustila dovnitř ani starostku obce ani památkáře. Zahradník René Mandys se proto nyní začíná bránit - kvůli příjezdové cestě se chce soudit. Ruský podnikatel ho totiž odřízl od okolí, tím přišel o zákazníky. S příchodem hlídačů mu navíc začalo peklo – došlo dokonce i na přepadení, jehož výsledkem byla na čtyřikrát zlomená noha, obě ruce, vykloubené koleno a vážně poraněné oko. Policie v této souvislosti obvinila 19letého muže, podle Mandyse se údajně jedná o člena ochranky. Policie zde minulý rok řešila osm přestupků a tři trestné činy, vyšetřit se podařilo jeden. 

René Mandys: "Začalo to, že mi shodili traktůrek dolů, pak mi ve dvě hodiny prohodili cihlu oknem, ze soboty na neděli mi zapálili skleník…


S majitelem zámku Alexejem Zacharovem ani s jednatelem společnosti Miroslavem Kopačkou se spojit nepodařilo. Ještě před čtyřmi lety bylo zachovalé renesanční sídlo volně přístupné. Místní park byl oblíbeným turistickým místem, dnes je to jen nedobytná pevnost. 

Do sporu se vložila obec, u krajského úřadu napadla blokádu zámeckých silnic a požaduje jejich zprůjezdnění. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Vedení obce obdrželo osmistránkový dopis od právníka Alexeje Zacharova, kde nechyběly ani výhrůžky. Starostka Radoslava Cermanová se ke kauze už nechce vyjadřovat. Jak sama řekla, má strach o život.

(Ne)pravda v umění (zdroj: ČT24)

René Mandys se tak pomalu vzdává. Dokonce poslal ruskému podnikateli nabídku s podmínkami, za kterých by pozemky prodal. Nikdo ale na jeho vstřícný krok nereagoval. Firma Vetus – Česko ho naopak zažalovala.