Dvě základní školy v Praze 8 mají problémy s azbestem

Praha – Základní školy Na Šutce a Hovorčovická v Praze 8 mají problémy s azbestem, který překračuje povolené limity. Škola v Hovorčovické ulici se přes prázdniny opravovala, žáci do ní v září vůbec nenastoupili a učí se jinde. Ode dneška se do náhradních prostor přesunuly také děti ze školy Na Šutce. Jak dlouho budou práce na obou školách trvat, nedokáže zatím radnice odhadnout.

Škola v Hovorčovické ulici v Kobylisích se o prázdninách opravovala. Stavební firma podle radnice nedodržela technologický postup při likvidaci azbestových desek a hodnoty azbestu po opravě překračovaly hygienické limity. Žáci v září do své školy vůbec nenastoupili a už měsíc se učí v náhradních prostorách v základních školách Glowackého, Libčická a v bývalé škole Na Korábě. Radnice se dohodla s Ropidem a zřídila pro děti autobusové školní linky, které děti do náhradních budov vozí. 

Nadlimitní hodnoty byly v Hovorčovické naměřeny znovu i v polovině září, z deseti měření jich bylo v normě šest. Vyšší hodnoty byly ve dvou třídách, na chodbě a ve vestibulu. Ve škole se tak stále pracuje. 

Podobný problém se po zateplení budovy objevil také v základní škole Na Šutce, kde byly nadlimitní hodnoty azbestových a minerálních vláken naměřeny ve školních šatnách. Ve škole byl přerušen provoz, ode dneška se děti učí v náhradních prostorách v základní škole U Školské zahrady a v bývalé základní škole v Chabařovické ulici. „Radnice nyní jedná s Ropidem, v nejbližších dnech by měly být zavedeny další školní linky,“ uvedla mluvčí Prahy 8 Radka Wallace. Radnice už také vybrala zhotovitele, který by měl budovu dekontaminovat. Městská část za to zaplatí asi čtyři miliony korun.   

Azbest je silně karcinogenní látka, její vlákna se mohou dostat do vzduchu a následně do plic. Azbest je ohnivzdorný a má dobré izolační vlastnosti, proto se v minulosti používal často na stavbách. V současnosti je jeho používání v mnoha zemích zakázáno.

Vydáno pod