Kontrola barů v Rumburku: 14 lidí popíjelo za dávky

Rumburk – Při rozsáhlé páteční kontrole barů a heren v Rumburku na Děčínsku odhalili úředníci s policisty 14 lidí zneužívajících sociální dávky. Popíjeli alkohol a hráli na automatech. Odebrat dávky úředníci těmto lidem nesmí, mohou jim je ale vyplácet poukázkami nebo každodenní malou částkou. Do akce se zapojilo 42 úředníků a policistů, kteří zkontrolovali celkem 150 lidí. Uhlídat pořádek na severu Čech se přesto zcela nedaří, ve Varnsdorfu dva maskovaní muži přepadli bar.

„Prověřili jsme 15 heren v Rumburku a tři v Jiříkově, přes dvě desítky restauračních zařízení a nočních barů v obou městech, dvě rumburské zastavárny a více než 150 osob,“ potvrdila mluvčí radnice Gabriela Doušová. Kromě 14 lidí zneužívajících dávky našli kontroloři i čtyři mladistvé, kteří popíjeli alkohol. Dvěma z nich bylo 12 let. Nesrovnalosti se našly i v provozu zastaváren, které vůbec neevidovaly vykoupené zboží a braly si ho i od nezletilých.

Při kontrole sociální pracovnice poznaly několik svých klientů, například třiadvacetiletou ženu, na jejíž výchovu čtyřleté dcery dohlíží soud. Holčička v té době spala doma bez dozoru, uvedla mluvčí. Podle sousedů to je běžné. Ročního syna už ženě soud odebral a svěřil ho do péče otce. Ve Šluknovském výběžku panuje od srpna sociální napětí. Starousedlíci opakovaně protestují proti rostoucí kriminalitě. Rozbuškou byly dva ozbrojené útoky Romů na místní obyvatele.

Maskovaní muži si odnesli 32 tisíc

Dva muži maskovaní kuklami přepadli v noci na dnešek bar ve Varnsdorfu na Děčínsku. „Pomocí dřevěného hranolu, který třímal jeden z lupičů v ruce, ohrožovali barmana a donutili ho k vydání obsahu kasírtašky,“ popsal půlnoční přepadení mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka. Po získání tržby se muži dožadovali otevření trezoru, přistihl je ale majitel podniku, který právě přišel do provozovny. Zloději tak utekli asi s 32 tisíci korunami. Policie žádá o pomoc případné svědky loupeže.

Loupeži nezabránila ani pořádková jednotka, která od konce srpna hlídkuje v ulicích měst Šluknovského výběžku. „Policisté nemohou být všude, všem trestným činům zkrátka zabránit nejde. To bychom museli být kouzelníci. Situace na ulicích se za poslední měsíc výrazně zklidnila i díky policejní přítomnosti,“ podotkl k případu mluvčí policejního prezidia Jan Melša.