Rozhodnutí soudu zhatilo plány stavebníků

Hradec Králové - Hodně neobvyklé rozhodnutí padlo u Nejvyššího správního soudu. Ten totiž zrušil územní plán Vysoké nad Labem na Královéhradecku. Lidi, kteří už zaplatili miliony za budoucí parcely, teď nemůžou stavět. Plán přitom počítal s rozsáhlou výstavbou na desítkách hektarů. Územní plán napadli tamní farmáři žalobou, která nakonec uspěla.

Vlastníci parcel ve Vysoké, kteří už začali stavět domky nebo mají stavební povolení, si mohou oddechnout. Kdo se však opozdil, je na tom hůř. „Lidé, kteří si koupili parcely ve Vysoké nad Labem za účelem stavby a nemají vydané ani územní rozhodnutí ani stavební povolení, nebudou moci v nejbližší době stavět,“ vysvětluje mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda. 

Územní plán platil ve Vysoké od loňského března. Letos ho žalobou napadli místní zemědělci. „Zemědělský závod by byl zcela obestavěn a současně byla pro tyto účely zabrána zemědělská půda v naprosto nepřípustném rozsahu sedmdesáti devíti hektarů,“ líčí situaci zástupce zemědělské společnosti Polabí Vysoká, advokát Jiří Všetečka.  

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Do Vysoké míří stovky stavebníků z Hradce Králové. Někteří zaplatili i dva a půl tisíce za metr čtverečný budoucí stavební parcely. Po verdiktu Nejvyššího správního soudu, proti kterému není odvolání, mají zase jen mnohem lacinější zemědělskou půdu. Rozsudek je čerstvý, soud zatím zdůvodnění nerozeslal. „Máme v plánu tady postavit sportovní areál, chceme stavět i rozhlednu. Na to chceme použít ty evropské peníze. Je ale možné, že nám rozhodnutí soudu zkomplikuje příjem evropských peněz,“ obává se starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák. „Nelze vytvářet satelitní města, která mění českou vesnici a rozvrátí všechny vztahy, které na vesnici jsou, včetně krajinného rázu,“ argumentuje advokát Všetečka.      

Zaskočený je i hradecký magistrát, který plán pro Vysokou připravil. Právě jeho stavební úřad výstavbu v obci povolil. „Budeme muset celý postup konzultovat s ministerstvem pro místní rozvoj, protože k podobné situaci ještě nikdy nedošlo,“ uzavírá Václav Svoboda.   

Vysoká nad Labem zahájí podle starosty přípravu nového územního plánu v nejbližších dnech. Plochu zemědělské půdy určenou k výstavbě v něm zřejmě zmenší.