Zámek v Chroustovicích může přijít o 17,5 milionu na opravy

Chroustovice (Chrudimsko) - Mezinárodní ostudou může skončit rekonstrukce zámku v Chroustovicích na Chrudimsku. Pardubický kraj investoval do oprav chátrajícího objektu odborného učiliště 23 milionů korun s příslibem 17,5milionové dotace z takzvaných norských fondů. Stavební firma, která opravovala střechu, ale podle jednoho z místních učitelů vážně pochybila. Pokud se pochybení skutečně prokáže, kraj klíčovou dotaci nezíská.

Inspekce životního prostředí v této chvíli vyšetřuje, zda stavební firma při strhávání střešní krytiny neporušila zákon o nebezpečných odpadech. „Střešní krytina, pokud obsahuje azbest, je velice nebezpečná, protože azbest je karcinogenní látka, která právě při lámání a štípání uvolňuje do ovzduší vlákna,“ komentovala odůvodněnost stížnosti ředitelka královéhradecké inspekce Jana Samková.

Chroustovický učitel a autor stížnosti Miroslav Werlik poukazuje na to, že dělníci ohrožovali zdraví žáků i zaměstnanců školy. Kritizuje nečinnost úřadů a stížnost poslal přímo norskému velvyslanci. Podle vedení školy se ale nic vážného během rekonstrukčních prací nedělo. „Manipulovalo se tady s azbestem a samozřejmě, že občas ze střechy něco spadne, měli jsme zde také našeho externího ekologa, který sledoval, jak práce probíhají,“ řekla pro ČT zástupkyně ředitele chroustovického odborného učiliště Miloslava Šilarová.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí prozatím pozastavilo projektu platby prostředků z grantu do doby, než bude ukončeno šetření inspekce. Okolnosti stavebních prací si nechává prověřit i Pardubický kraj, v případě ztráty dotace by totiž náklady musel uhradit z vlastních prostředků. „Je jasné, že ty peníze budeme muset najít, ale pak by to samozřejmě znamenalo zase škrty v jiných oblastech, například školství nebo zdravotnictví, a to by jistě nebylo dobře,“ vyjádřil se pro ČT náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý (ČSSD).

Zámek Chroustovice
Zdroj: ČT24