Protestujících dnes na Šluknovsku příliš nebylo

Rumburk/Varnsdorf (Děčínsko) – Ve Varnsdorfu začala dnes po druhé hodině odpolední demonstrace proti nárůstu kriminality. Na náměstí E. Beneše se k ní sešlo odhadem 150 lidí, kteří na začátku vyslechli projev svolavatele akce. Oproti původnímu plánu se po skončení akce ani nevydali na ohlášený pochod kolem romských ubytoven a rovnou se rozešli. Už dopoledne se konal podobný protest v nedalekém Rumburku, skončil ale za pouhých 20 minut a zájem o něj projevilo jen asi pět desítek lidí. Protesty ve Šluknovském výběžku pokračují už šestým týdnem.

V ulicích Varnsdorfu to dnes rozhodně nepůsobilo dojmem sociálního neklidu. Těsně před začátkem demonstrace se sice na náměstí sešlo asi 150 lidí, oproti předchozím mítinkům to ale byla sotva polovina. Méně rozsáhlá policejní opatření obstaralo asi 250 policistů. Lidé se ani nevydali na pochod a rozešli se po hodině vyplněné projevy a pokusy o vtipy. Organizátoři pouštěli divákům kromě diskotékových hitů 80. a 90. let i poměrně ostré protiromské parodie. Svolavatel mítinku Lukáš Kohout si neodpustil ostré výroky proti Romům, kromě něj se u mikrofonu vystřídalo i několik dalších aktivistů z jiných koutů Česka, kteří si stěžovali na to, jakou újmu jim kdy způsobili policisté.

Nezájem obyvatel provázel i dopolední demonstraci v Rumburku, kde se nakonec sešlo jen asi 50 lidí. „Za poslední týdny se udělalo opravdu hodně opatření pro řešení situace a myslím, že to lidé vidí. Myslím, že ta nízká účast to potvrzuje,“ prohlásila mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová.

Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty by se však nízký počet demonstrantů neměl podceňovat. „I když dochází míň nebo víc lidí, my sledujeme to, jestli se demonstrací účastní krajně pravicové jádro. Na základě počtu demonstrantů nemůžeme brát, že se situace uklidňuje. Pro nás je zajímavé hlavně to, že se posledních demonstrací nezúčastnilo krajně pravicové jádro osob, kterými se zabýváme,“ uvedl Šlachta. Absence extremistů je podle něj zapříčiněna hlavně tím, že s nimi občané odmítli spolupracovat a dali najevo, že problémy Šluknovska chtějí řešit sami.

Organizátor demonstrací Lukáš Kohout: „Přišlo jich méně, ale to vůbec nevadí. Já si myslím, že je dobře, že je o tom pořád slyšet a že ten Varnsdorf jako jediný neumírá.“

Publicista a novinář webu sluknovsky.vybezek.eu Marek Douša:„To, co se děje posledních 14 dní, už je taková kolotočářská akce, diskotéka, nic.“

Kohout: Chceme, aby vedení Varnsdorfu odstoupilo

Podle organizátora protestů Lukáše Kohouta má zastupitelstvo na rostoucí kriminalitě převážnou vinu a proto by mělo odstoupit. „Demonstrace proti krádežím a páchání trestné činnosti chceme opět spojit i s vyslovením nedůvěry radnici města tak, aby odstoupila,“ uvedl Kohout před dnešní akcí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)