Pardubický magistrát řeší desítky černých staveb

Pardubice – Pardubice řeší po obřím logistickém centru další černé stavby. Úřady se zabývají pozemky v ulici Na Haldě, na kterých má vzniknout dvaatřicet rodinných domků. Ukázalo se, že majitelé nechali na parcely bez povolení navážet zeminu. Stavební úřad v tomto případě zasáhl razantně a stavbu ihned přerušil. Majitelům pozemků může udělit až milionovou pokutu. S budoucí výstavbou 32 rodinných domů se ale podle města nadále počítá.

Majitelé pozemků podle úředníků porušili zákon, když nepočkali na územní rozhodnutí a stavební řízení. „Najížděla tam nákladní auta, začalo se tam prášit a já se vůbec nedivím lidem, že si začali stěžovat,“ uvedla starostka městského obvodu Pardubice I. Hana Tomanová (ODS).

Za černé stavby hrozí vysoké sankce

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pracovník stavebního úřadu provedl na místě kontrolu a zjistil nepovolenou stavbu. „Okamžitě, ještě týž den, jsme dali podnět na magistrát,“ uvedla vedoucí Stavebního úřadu MO Pardubice I. Lenka Tobolková. Město posuzovalo postupy stavebníků z hlediska žádosti o územní rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že stavba byla zahájena na černo, stavební úřad podle vedoucího kanceláře primátora Pardubic Michala Zitka rozhodnutí zamítl.

Majitelům pozemků se tak situace výrazně zkomplikovala. Černé stavby se v Pardubicích kvůli nechvalně známému obřímu logistickému centru ostře sledují. Úředníci už tehdy varovali, že by se pochybné praktiky některých investorů mohly stát návodem pro ostatní. Zároveň upozornili, že lidem, kteří budou stavět na černo, hrozí vysoké sankce.

Aleš Dostál, který je jedním ze spoluvlastníků pozemků a zároveň zmocněncem ostatních, ale odmítá, že by šlo o úmyslné obcházení zákona. V zahájení stavby podle něj žádný záměr nebyl. Nyní se stavebním úřadem podle svých slov spolupracuje a doufá, že vše dospěje do zdárného konce. Stavební úřad už také řízení o odstranění černé stavby přerušil a podle Tobolkové naopak zahájil řízení o dodatečném povolení.