Národní divadlo v Brně bude propouštět

Brno – Národní divadlo Brno čeká propouštění, o práci přijde na konci roku pět desítek zaměstnanců. Vedení divadla tak reaguje na výrazné snížení dotací, příští rok dostane od města o pětinu méně peněz než loni. Stejné škrty čekají dalších 34 městských příspěvkových organizací. O snížení dotace pro příští rok se jejich šéfové dozvěděli začátkem září. Národní divadlo Brno, které letos hospodaří s rozpočtem 210 milionů, tak přijde pro příští rok až o čtyřicet dva milionů. Propouštění je přitom jen prvním krokem k úsporám.

„Národní divadlo Brno má v současnosti 610 zaměstnanců, propouštění se týká 51 z nich. O práci přijdou lidé z výroby, více méně z dělnických profesí, švadleny, kostymérky a výroba dekorací,“ uvedla Šárka Motalová, mluvčí Národního divadla Brno. Divadlo tak původní výrobu kostýmů a rekvizit zredukuje na minimum. Například z 29 krejčích scénických kostýmů zůstane pouhých sedm, zbylých 22 dostalo výpověď. Vedení divadla tvrdí, že propuštění chod scény nijak neohrozí. Aby se ušetřilo, budou se upravovat starší scény, starší kostýmy, případně se bude spolupracovat s jinými divadly, která budou scény zapůjčovat.

Plánované propouštění ale problém Národního divadla nevyřeší. Ušetří mu totiž jen 12 milionů. Na čem se ušetří zbylých třicet, stále nikdo neví. V kuloárech divadla se hovoří o zrušení premiér nebo o dočasném zavření opery. Nedávno hovořil ředitel divadla Daniel Dvořák také o dalších variantách, jak ušetřit. Kromě rušení premiér a snižování provozních nákladů by mělo dojít ke snižování platů či zdražení vstupného. „Anebo si můžeme vzít na provoz půjčku, kterou budeme schopni za tři roky, kdy se rozpočet vrátí podle slibů radnice na současnou úroveň, splatit,“ uvedl nedávno Dvořák.

Škrtat budou muset i další kulturní instituce, například Filharmonie Brno. Vedení orchestru se zatím propouštění vyhýbá. „Nejpravděpodobnější varianta je ta, že dojde ke kombinaci drobného snižování úvazků a plošného snižování platů v orchestru i v administrativě, to znamená v celé filharmonii,“ říká Roman Fürle, ekonomický náměstek Filharmonie Brno.

Vedení města před časem slíbilo, že bude ke každé organizaci přistupovat individuálně, plošné snížení rozpočtů má být jen startovní čárou. Jak moc se škrty celé brněnské kulturní scény dotknou, tak zatím není jisté.