Litvínov nechce žádné další videoterminály

Litvínov - Litvínov nadále nebude poskytovat souhlas s umístěním videoloterijních terminálů na svém území, rozhodli radní. Videoterminály povoluje výhradně ministerstvo financí (MF), města a obce z nich nemají žádný příjem a nemohou ani kontrolovat jejich provozování. Vymohly si alespoň to, že od letošního června musejí žádosti o vydání povolení k provozování videoterminálů obsahovat i jejich souhlas. Negativní stanovisko je jedinou možností, jak se ministerstvu pokusit zabránit ve vydávání dalších licencí, řekl dnes novinářům starosta Daniel Volák (ODS).

Žadatelé o licenci na provozování videoterminálů se podle mluvčího MF Jakuba Haase musejí prokázat čestným prohlášením, v němž město deklaruje svůj souhlas s umístěním přístroje. „Pokud prohlášení nepředloží, ministerstvo povolení nevydá,“ řekl. Upozornil zároveň na problémy současného loterijního zákona. „Do konce října předložíme do vlády návrh nové zákonné úpravy,“ doplnil.

MF podle starosty Voláka vydalo během jednoho roku bez vědomí města licence na provozování 250 videoterminálů v Litvínově. „My se snažíme vyhláškou počet výherních hracích přístrojů, na jejichž provoz můžeme dohlížet, omezit. A to i na úkor poklesu příjmů do městské kasy. Na druhé straně město zaplavují videoterminály, proti nimž jsme bezmocní,“ uvedl.

MF nedávno městu vyhovělo a na jeho podnět zrušilo povolení k provozování videoloterijních terminálů v první herně v problémovém litvínovském sídlišti Janov. Řízení o zrušení licencí v dalších dvou hernách v janovském sídlišti ještě není ukončeno. Strážníci při kontrolách heren zjistili, že obsluha umožňuje hrát na videoterminálech nezletilým.

Chomutov kvůli videoterminálům podal žalobu

Město jedná i s představiteli sdružení zábavního průmyslu a Asociace provozovatelů kurzových sázek. Přislíbili opatření, jež by měla negativní jevy související s provozem videoterminálů eliminovat. „Z vlastní iniciativy svolali jednání v Litvínově, kde společně hledali způsob řešení problémů. Navrhli, aby se provozovatelé videoterminálů zavázali upravit vizuální reklamu a vnější vzhled budov tak, aby neovlivňovali zejména mládež k účasti na hazardních hrách,“ řekl Volák.

Žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli povolování videoterminálů podal nedaleký Chomutov, který společně s Litvínovem v poslední době přitvrdil vůči dlužníkům města, nepřizpůsobivým lidem, narkomanům a prostitutkám. Radnice se také obrátila na Ústavní soud, aby určil, zda obce mohou rozhodovat v zájmu veřejného pořádku v oblasti her a loterií a regulovat vyhláškou provozování videoterminálů.