Proč bylo kůrovce málo? Odborníci se opět neshodnou

Vimperk – Správa Národního parku a CHKO Šumava a její kritici jsou opět v sobě. Šumavu totiž letos nezasáhla očekávaná kůrovcová kalamita, broukem zasažených stromů bylo méně než v předchozích letech. Podle správy je to výsledek včasného zásahu a vykácení nemocných smrků. Její kritici, z nichž někteří s vedením parku dříve spolupracovali, naopak tvrdí, že bylo letos chladné a vlhké léto a malé šíření kůrovců dokazuje, že kácení nebylo potřeba.

Oproti loňskému roku vytěžili dřevorubci letos na Šumavě skoro o čtvrtinu méně dřeva. „Loni bylo k dnešnímu dni vyznačeno nebo asanováno 273 tisíc kubíků kůrovcem napadených stromů, letos je to pouze 203 tisíc kubíků,“ upřesnil mluvčí správy parku Pavel Pechoušek. Stromy, které padly, většinou podlehly lýkožroutům, jejichž nevídané rojení mělo letos nastat.

Objevila se dvě vysvětlení, proč se tak nestalo – každá strana letního sporu, zda stromy v obavě z šíření nákazy kácet, nebo ne, má docela jiné. „Díky tomu, že jsme v jarním období – především v období května a června – zasáhli proti kůrovci velmi včas, jsme snížili množství kůrovce pro letní rojení,“ chválil postup šumavské správy náměstek jejího ředitele Jiří Mánek.

Kritici současného vedení správy naopak tvrdí, že má příznivý výsledek rojení lýkožroutů přirozené příčiny a sezona by skončila podobně, i kdyby se na jaře nekácelo. „Po letošním létu, které bylo nejchladnější za jedenáct let, se dalo očekávat, že stav poklesne. Kůrovce ovlivňuje zhruba ze 70 procent počasí. Kdyby dali dostatečný počet obranných opatření, možná byli na polovičním počtu,“ uvedl Petr Ješátko, který dříve vedl kalamitní štáb NP Šumava, nový ředitel ho však odvolal.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vedení správy tvrdí, že obranných opatření – lapačů a lapáků – bylo letos v šumavských lesích dost. „Nelze vše svádět jenom na přírodní faktory, i když stav do určité míry ovlivňují. Především jsou to podle správy národního parku lidská rozhodnutí,“ uzavřel Petr Kahuda, který vede provozní oddělení Správy Národního parku a CHKO Šumava.

Dřevaři pokračují v odklízení dřeva ze Šumavy. Jsou zhruba ve dvou třetinách, podle vedení parku nakonec dosáhne celkový objem dřeva, které letos padlo za oběť lýkožroutům, asi ke 300 tisícům krychlových metrů.