Šluknov čekají v neděli další dvě demonstrace

Varnsdorf/Rumburk - V neděli budou místní opět demonstrovat ve Varnsdorfu i v Rumburku. První demonstrace je ohlášená v 11:00 na rumburské Lužické náměstí, ve 14:00 je pak plánován ve Varnsdorfu protestní pochod proti kriminalitě a zastupitelům města. Oznamovatel obou shromáždění je opět Lukáš Kohout.

Předchozí demonstrace poukazovaly především na rostoucí kriminalitu ve Šluknovském výběžku, od té poslední pořadatelé připojili i protest proti vedení města Varsndorfu. „Převážnou vinu na tom má zastupitelstvo, a proto by mělo odstoupit,“ řekl dnes Kohout. O víkendu proti vedení města protestovalo ve Varnsdorfu asi 300 lidí, pochod vedl kolem domu místostarosty Poláčka a romské ubytovny Sport. Podle Kouhouta bude mít i nedělní pochod stejnou trasu.

Místní proti vedení města začali také podepisovat petici. „Máme asi 500 až 600 podpisů, ale petice bude pokračovat ještě dalších 14 dní,“ uvedl autor petice za odstoupení starosty Martina Louky (ČSSD) a obou varnsdorfských místostarostů, Josefa Poláčka (ODS) a Karla Dubského (ODS), Pavel Vaňáč.

Ve městech ve Šluknovském výběžku je několik týdnů napjatá situace mezi místními obyvateli a nově přistěhovanými Romy. Místní si stěžují na rostoucí kriminalitu, z níž viní i samosprávy. Situace se vyhrotila po dvou incidentech. Nejprve to byl 7. srpna mačetový útok pětice Romů na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o 14 dnů později pak podle policie napadlo asi 20 Romů skupinku místních v Rumburku. Vyšetřovatelé útok klasifikovali jako rasistický.