Praha: Taxikářům bez licence sebereme i auto

Praha – Lidé, kteří za úplatu převážejí svým autem zákazníky, ale přitom nemají oprávnění k provozování taxislužby, by měli přijít o auto. Žádá to pražský magistrát, který předložil vládě odpovídající novelu silničního zákona. Protože jsou nepoctiví taxikáři jednou z největších skvrn na pověsti města, obsahuje návrh novely i další postihy, které se řidičů taxivozů týkají.

Auto, které tzv. černí taxikáři řídí, by podle předložené novely silničního zákona mohly úřady zabavit i v případě, že by přistiženému nepoctivému řidiči nepatřilo. Protože přistiženému černému taxikáři náleží tučná pokuta, považuje zákon zabavené auto za pojistku jejího zaplacení. V případě, že by přistižený řidič do tří měsíců postih uhradil, auto by dostal zpět, jinak by propadlo do majetku obce.

Pokud vláda, poslanci, senátoři a prezident novelu schválí, budou se muset na změny připravit i taxikáři, kteří svoji práci provozují legálně. Pokud poruší zákon, kontroloři si pojistí jejich pokutu kaucí. Ta má činit 10 až 50 tisíc korun. Do doby, než by ji řidiči zaplatili, by jim úředníci odstavili automobil.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Novela nově upravuje vydávání průkazu řidiče taxi a také tzv. smluvní přepravu. Její vozy lze snadno zaměnit za taxíky, přitom v nich neplatí regulované ceny. Zákonná opatření však záměnám mají zabránit. Obce by podle předlohy získaly pravomoc vydat vyhlášku, v níž by stanovily požadavky na barvu, označení a emisní limity vozidel taxi. Provozovatel taxislužby by mohl činnost provozovat jen vozidlem zapsaným do úřední evidence.