Na protestní cyklojízdu Brnem dorazil kordon policejních aut

Brno – Konfliktem s policií skončila včerejší cyklojízda Brnem. Její účastníci chtěli u příležitosti Dne bez aut upozornit na špatné dopravní podmínky pro cyklisty v centru města. Za nenahlášenou jízdu desítek cyklistů zřejmě padnou pokuty pro porušení dopravních předpisů. Podle cyklistů byl ale zákrok nepřiměřený a nezvládnutý.

Kolona cyklistů vyrazila po sedmnácté hodině z Moravského náměstí směrem na Joštovu ulici. „Zde měl být podle Generelu cyklistické dopravy schváleného Radou města Brna na podzim loňského roku vyznačen cyklokoridor. Joštova je kompletně opravena, avšak na cyklokoridor se tu zapomnělo,“ upozornil Josef Patočka z občanského sdružení Brno na kole.

Střed města je cyklistům každý den mezi 9. a 17. hodinou uzavřen. Kdo chce do práce na kole, musí ho „tlačit“ vedle sebe, nebo počítat s možnou pokutou.

Protestní cyklojízdu aktivisté naplánovali na datum, kdy se na celém světě slaví Mezinárodní den bez aut. Podle nich mělo jít o poklidnou jízdu ulicemi v centru. Brněnští policisté na to ale mají opačný názor. „Včera v podvečer projížděla Brnem skupina asi osmdesáti cyklistů, kteří nerespektovali zákon o provozu na pozemních komunikacích, vjížděli do protisměru, přehlíželi semafory a podobně. Mimo jiné blokovali provoz městské hromadné dopravy,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Straková.

Policejní zásah proti cyklistům v Brně (zdroj: ČT24)

Byl ale zákrok jednotky operativního zásahu, při kterém se na místo sjelo osm policejních aut se zapnutými majáky, skutečně nutný? „Policejní hlídka cyklisty upozornila, aby pravidla respektovali. Oni tak neučinili, proto bylo na místo jejich shromáždění vysláno několik policejních aut. Policisté provedli kontrolu osob,“ vysvětlila Straková.

Cyklisté: Sliby chyby, vedení města nás ignoruje

Podle zástupců sdružení Brno na kole to je jen další důkaz toho, že Brno není pro cyklisty dost bezpečné a vedení města to přehlíží. „Podmínky pro cyklisty v Brně jsou ve srovnání s paradoxně mnohem menšími městy v zoufalém stavu,“ je přesvědčen Patočka.

Postoj vedení města k cyklistům, který by podle aktivistů mohl být daleko přívětivější, se snaží ovlivnit právě pořádáním cyklojízd. „Nejde o to jen protestovat, ale ukázat veřejnosti a politikům, že lidé se na kole ve městě přepravují a že je proto třeba zajistit jim dobré podmínky pro bezpečnou jízdu na kole,“ tvrdí za sdružení Martin Špaček.

Cyklisté radnici po včerejším rozporuplném incidentu vzkázali, že dokud politici nezačnou plnit sliby, které jim dali před rokem, budou ve svých „radostných oslavách volného pohybu po městě“ pokračovat.