Havarovaná tramvaj jela velmi rychle

Praha – Tramvaj, která v pondělí narazila do jiného vozu a v jejíž kabině zahynul řidič, jela v okamžiku nehody rychlostí 65 kilometrů za hodinu, zjistila Drážní inspekce. Vyšetřovatelé předpokládají, že hlavní příčinou nehody byl řidičův kolaps. Jelikož muž v troskách své tramvaje zahynul, bude možné tuto verzi potvrdit až po jeho pitvě.

Tragická nehoda se stala v pondělí brzy ráno v zastávce Kotlářka v Plzeňské ulici v Praze. Tramvaj typu T6A5 z 90. let jedoucí na lince 20 narazila ve vysoké rychlosti do stojícího vozidla typu 14T linky 14, který je zhruba o deset let novější. V něm byl řidič a pět cestujících, kteří z nehody vyvázli bez zranění.

Zda a kde řidič jedoucí tramvaje zkolaboval, zjišťuje Drážní inspekce. „Zjišťujeme také, zda řidič tramvaje projel bez zastavení už předchozí zastávku,“ řekl mluvčí inspektorů Martin Drápal. Postupně inspekce zvyšuje odhad vzniklé škody. Zprvu hovořili o deseti milionech, nyní už dospěli ke dvojnásobku.

Nehody, při kterých zahynou lidé v tramvaji, se v Česku stávají výjimečně. Naposled se podobná havárie stala v roce 2008 v Ostravě, kdy při čelní srážce dvou vozidel na jednokolejné trati přišli o život tři lidé. Nejtragičtější následky měla nehoda nebrzdícího vozu v Ústí nad Labem v roce 1947, kterou nepřežilo 30 lidí. V Praze byla nejhorší nehoda na Špejcharu v roce 1982, kdy zemřelo sedm lidí.