V Národním muzeu porcovali mamuta

Praha – Z historické budovy Národního muzea dnes odvezli čtyřmetrový model mamuta, který se v roce 2006 stal součástí výstavy Lovci mamutů a poté jedním z nejznámějších muzejních exponátů. Čtyřsetkilogramový model byl rozmontován a převezen do depozitáře v Horních Počernicích, protože historickou budovu čeká plánovaná rekonstrukce. Pro veřejnost je uzavřena od začátku července. Nové expozice ve zrekonstruované budově Národního muzea (NM) budou návštěvníci moci obdivovat od roku 2016.

„Po proslulé velrybě patřil k takovým nejvyhledávanějším exponátům, stal se určitým symbolem Národního muzea. Máme také projekt pro děti Hravé muzeum a jeho symbolem je právě mamut,“ loučil se s chundelatým modelem ředitel muzea Michal Lukeš. Na výrobu pravěkého giganta padlo 35 kubických metrů polystyrenu, 300 kilogramů surového lnu a 20 kilogramů textilních barev. Vedení muzea předpokládá, že model mamuta bude při různých akcích během let poničen a bude vyroben nový.

Mamuta osm pracovníků stěhovací firmy rozebralo v téměř prázdné budově muzea, kde se vyklízejí poslední exponáty ze skleněných vitrín. „Ze začátku jsem se nebál, ale když pak začal praskat polystyren, říkal jsem si: 'Safra, to není v pořádku',“ popsal vedoucí paleontologického oddělení Jiří Kvaček, který dohlížel na celou demontáž. Po dobu rekonstrukce zůstane v muzeu jen pečlivě zabalená čtyřtunová kostra plejtváka myšoka, žirafa a slon ze zoologické expozice.

Do kopule Národního muzea bude moct i veřejnost

Vedení NM v Praze, jehož historickou budovu čeká pětiletá rekonstrukce, se po dobu rekonstrukce soustředí na České muzeum hudby, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Národní památník na Vítkově a Národopisné muzeum - Musaion a novou budovu NM na místě bývalého Federálního shromáždění, které doposud zůstávaly ve stínu historické budovy.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Historická budova si i po rekonstrukci zachová svou původní tvář. Budou však zastřešeny oba rozlehlé dvory, čímž vzniknou nové prostory pro návštěvníky a vystavení velkorozměrných exponátů. Kopuli NM zpřístupní veřejnosti, zmizí kanceláře a depozitáře, aby budova v maximální míře sloužila návštěvnickému provozu.

Vydáno pod