Spor o spalovnu v Rybitví míří ke správnímu soudu

Pardubice – Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání firmy AVE CZ, která chce v obci Rybitví postavit spalovnu nebezpečných odpadů. Potvrdilo tak rozhodnutí pardubického krajského úřadu, který nedávno zastavil řízení o vydání integrovaného povolení. Česko-rakouská společnost se ale nevzdává, a tak celá kauza nyní míří k Nejvyššímu správnímu soudu.

Parbudický kraj prohlašuje, že spalovna v Rybitví je v rozporu s územním plánem obce a firma AVE CZ nepředložila územní rozhodnutí pro stavbu. Se stavbou prý ani nepočítá krajský plán odpadového hospodářství. Kraji nyní dalo za pravdu ministerstvo životního prostředí, ke kterému se společnost odvolala. Podle krajského radního Václava Kroutila tak firma AVE CZ nemá téměř žádný manévrovací prostor, jak spalovnu prosadit.

Společnost zabývající se odpadovým hospodářstvím se ale nevzdává. Od července tohoto roku proto u Nejvyššího správního soudu požaduje zrušení územního plánu obce Rybitví. „Rozporují to, že jim bráníme v jejich předmětu podnikání. Nicméně si myslím, že to je jenom zástupný argument,“ míní starosta Rybitví Radim Voltr.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Spalovnu v petici odmítlo 50 tisíc obyvatel Pardubického kraje. Proti jsou také města a obce, jež se obávají nadměrné dopravy a hlavně dopadu na lidské zdraví. „Záměr AVE CZ je takový, že by se nebezpečné odpady spalovaly v takovém množství, které neodpovídá vyprodukovanému nebezpečnému odpadu na území kraje,“ tvrdí Voltr.

Firma využívá všech možností, jak získat potřebná povolení. Prohlašuje přitom, že celý projekt spalovny pojímá jako ekologický. K poslednímu dění se zatím nevyjádřila. Radnice v Rybitví si už najala advokátní kancelář. První líčení u Nejvyššího správního soudu se odehraje 6. října.