Ekologové našli v Bílině zakázané látky

Ústí nad Labem - U staré výpusti Spolchemie v řece Bíline v Ústí nad Labem našli ekologové zakázaný hexachlorbenzen a DDT. Látky nejsou ve vodě nebezpečné, ale dlouho zůstávají v prostředí. Podle mluvčí organizace Greenpeace Lucie Jakešové proto dali podnět České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Chemička ale zavinění odmítla, podle mluvčí Spolchemie Marie Logrové do vody nic nevypouští.

V usazeninách u výpusti ekologové naměřili 2 000 miligramů hexachlorbenzenu v kilogramu sušiny. Je to stotisíckrát vyšší koncentrace, než by měla být," varovala Jakešová.

Nebezpečnost látky spočívá v tom, že dlouho zůstává v prostředí a kumuluje se v živých organismech, například v rybách. Druhá nalezená látka, DDT, není podle výsledků měření v tak vysoké koncentraci, v ČR je ale od roku 1974 zakázaná. Látka se dříve používala k hubení hmyzu, ve vodě se velmi špatně rozpouští.

Podle Greenpeace je používání obou látek zakázané, nařízení vlády z roku 2003 uvádí hodnoty koncentrace látek, které mohou sedimenty obsahovat. „O zdroji lze jen spekulovat, protože Spolchemie oficiálně výpusť nepoužívá od počátku roku 2003. Navíc jsme nenašli v žádných záznamech, že by zde kdy byla podobná koncentrace naměřena,“ uvedl vedoucí toxické kampaně sdružení Jan Freidinger. Spolchemie odmítá spojení s těmito látkami. „Do Bíliny nic nevypouštíme, všechno jde přes naši čistírnu odpadních vod do městské kanalizace,“ řekla mluvčí závodu Logrová.

Argument, že jedy byly zřejmě v sedimentech na dně řeky už léta, Greenpeace zpochybňují. Staré zátěže by byly strašně hluboko. „My jsme našli sediment pět centimetrů hluboko,“ tvrdí Čestmír Hrdinka. Nálezené zakázané látky tudíž mohou být relativně čerstvé.

Greenpeace: Naměřené hodnoty nelze pominout

Hodnoty, které ekologové naměřili, nelze podle Greenpeace pominout. Vysokou koncentraci jedů v odebraných vzorcích už potvrdila nezávislá laboratoř. „V případě, že se potvrdí měření Greenpeace, budeme zjištovat původce znečištění,“ slibuje ředitelka ústecké inspekce životního prostředí Jana Moravcová. Správci řeky Bíliny z Povodí Ohře ovšem připouštějí, že za vyplavením jedů na povrch mohou být také loňské či letošní povodně.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle Ladislava Dohnala z Katedry chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem jsou látky pro zdraví člověka nebezpečné, jen pokud by jim byl vystaven dlouhodobě, řádově roky nebo desítky let. Záleží ale také na jejich koncentraci.

„Dokud někdo s nimi nebude hýbat nebo je nespláchne povodeň, tak lze předpokládat, že jen velmi malé množství se z těchto sedimentů bude uvolňovat do relativně velkého množství vody v Bílině. V podstatě se to velmi malé množství hexachlorbenzenu a DDT 'naředí',“ okomentoval nález Greenpeace.