Obyvatelé Pardubic odmítají kácení v Tyršových sadech

Pardubice - V centru Pardubic dnes lidé protestovali proti plánovanému kácení stromů v Tyršových sadech. Podle plánů pardubické radnice má park projít zásadní revitalizací. Projekt ale kritizuje řada obyvatel kvůli nepřiměřenému kácení stromů, kteří sepisují petice. I přes protesty však pardubická radnice sporný plán obhajuje.

Dvě petice, v nich stovky podpisů a desítky lidí protestujících přímo v parku, tak vypadá boj odpůrců kácení stromů v Tyršových sadech. Radnice spustila revitalizaci dlouho zanedbávaného parku v centru Pardubic. Městský obvod už vydal povolení k vykácení stromů. „Je vydáno povolení ke kácení stromů v počtu 223 kusů,“ přiznává starosta MO Pardubice I Jaroslav Menšík. 

Odpůrci projektu však tvrdí, že k zemi padne celkem 400 stromů, na pokácení méně vzrostlých dřevin totiž není třeba povolení. „Důvod ke kácení ve stylu “nehodí se architektovi do koncepce„ je naprosto mylný a nedostatečný na to, aby se skácel zdravý osmdesátiletý strom,“ odmítá kácení spoluorganizátor protestní akce a odpůrce kácení stromů Jan Linhart.  

Odpůrci projektu označili páskou všechny stromy, které čeká kácení. „Označili jsme je proto, aby každý, kdo parkem prochází, viděl, které stromy jsou určeny ke kácení, a že jsou to zdravé stromy,“ vysvětluje smysl akce Jan Linhart. 

Autor projektu oponuje tím, že vykácet bude nutné jen část současného parku. Navíc v plánu je i výsadba 140 nových stromů. „Je-li ten park stromový, tak stromovým také zůstane,“ slibuje autor projekt a ředitel společnosti Zahrada nad Metují Tomáš Jiránek. „Když něco nového zakládáte, tak něco staré prostě musí ustoupit,“ uzavírá náměstek pardubické primátorky František Brendl.   

Odpůrci projektu plánují další a razantnější protestní akce. Kácení stromů v Tyršových sadech by totiž mělo začít už na začátku listopadu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)