Středoškoláci v Brně protestovali proti slučování škol

Brno - Studenti Střední průmyslové školy elektrotechnické z Kounicovy ulice a Střední školy informačních technologií a sociální péče z Purkyňovy ulice v Brně dnes uspořádali protestní demonstrace. Školy se mají sloučit v jednu, což se studentům ani jedné z nich nelíbí. Podle současných i bývalých studentů a učitelů mají obě školy dlouhou tradici a poskytují kvalitní vzdělání. Doufají, že vyjádřením nesouhlasu zvrátí názor Jihomoravského kraje, který sloučení navrhl. O definitivní podobě optimalizace středních škol na jižní Moravě se rozhodne ve čtvrtek 15. září, kdy o ní bude hlasovat krajská rada.

Studenti a učitelé z průmyslové školy i jejich sympatizanti se sešli o půl 12. v Tyršových sadech a odtud zamířili ke krajskému úřadu na Žerotínově náměstí. V rukou nesli transparenty s hesly Za naši budoucnost, za naši školu nebo Jak by se vám líbilo sloučení s jiným úřadem? mnozí s sebou měli píšťalky a trubky.

„Je to nejlepší elektrotechnická škola v kraji, která má svoji tradici a spoustu spokojených žáků,“ řekl jeden ze studentů průmyslové školy. „Navíc máme jedny z nejlepších výsledků maturit a je to prostě hloupost nás slučovat,“ doplnil ho další. Před krajským úřadem hlučela zhruba tisícovka lidí přibližně půl hodiny, nikdo z politiků a úředníků však mezi studenty nepřišel. Poté se všichni rozešli. 

Ve stejnou dobu jako studenti z Kounicovy vyšel z Malinovského náměstí průvod studentů z Purkyňovy. I oni měli v rukou transparenty na podporu svojí školy. Přes Náměstí Svobody zamířili na Moravské náměstí. Demonstrující studenti obou škol doufají, že se jim podaří zvrátit rozhodnutí kraje o sloučení právě jejich ústavů.

NO COMMENT: Protest studentů proti slučování jejich škol (zdroj: ČT24)

Optimalizace školství v číslech

Pro necelých 10 tisíc studentů devátých tříd nabízejí školy 14 900 míst na středních školách (a dalších 3 500 míst nabízejí střední školy jiných zřizovatelů).

Celkově je na jižní Moravě na středních školách 66 tisíc míst, školy jsou však naplněny pouze ze 75 procent. Do roku 2017 půjde o pouhých 55 procent. V kraji by mělo zaniknout alespoň deset tisíc míst. Tato místa nebudou chybět ani poté, co na střední školy nastoupí děti tzv. babyboomu.

Slučování se dotkne 24 škol v celém kraji. Kdo zanikne, se rozhodne už za dva dny

Vedení Jihomoravského kraje opakovaně upozorňuje na to, že poloprázdné školy vyčerpávají krajský rozpočet. Školy, které patří kraji, jsou dnes naplněné jen ze 75 procent. Pokud by se neslučovalo, za šest let by naplněnost klesla na 55 procent.

„V roce 2015 by prázdné střední školy stály 561 milionů korun, což je přibližně 10 procent krajského rozpočtu. Proto dnes finanční výbor přijal usnesení, ve kterém upozorňuje krajské zastupitelstvo, že neprovedení optimalizace bude mít významný dopad na finanční stabilitu kraje,“ řekl předseda krajského finančního výboru Zdeněk Dufek (ČSSD). Podle něj by za 5 let musel kraj řešit, kde jinde peníze ušetří. Kvůli nedostatku peněz by se mohly pozastavit opravy silnic, snížit dopravní obslužnost nebo by se méně investovalo do nemocnic.

Kompletní přehled škol navržených ke sloučení (zdroj: www.kr-jihomoravsky.cz)

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní a mechanizační, Ivančice, Krumlovská 25