V Budějovicích vyrostl obchod s výhradně jihočeskými potravinami

České Budějovice – V Českých Budějovicích se otevřel první kamenný obchod nabízející pouze jihočeské potraviny. Specializuje se zatím především na ovoce, zeleninu, mléčné a pekárenské výrobky. Do budoucna by se však měl sortiment dále rozšiřovat, jak řekl obchodník Josef Kadubec.

Podle provozovatelů existuje mezera na trhu, kterou se tímto projektem snaží zacelit. V obchodu, který se nachází v těsné blízkosti náměstí Přemysla Otakara II. v České ulici, lidé najdou zejména bio produkty. Hlavním a prvotním parametrem však je, aby zboží pocházelo od výrobců z jižních Čech. „Samozřejmě se snažíme nabízet hlavně ty zdravé produkty, které se pěstují nebo vychovávají bez použití chemie,“ uvedl Kadubec. Inspirovaly jej farmářské trhy, které se konají přibližně jednou za dva týdny a vždy je o ně velký zájem. „Řekli jsme si, že by nebylo špatné nabídnout lidem obdobné produkty prakticky každý den,“ řekl.

Obchod sice momentálně zaplňuje hlavně ovoce a zelenina, ale Kadubec se neobává toho, že by se po skončení sezony sortiment nějak výrazně omezil. Lidé si totiž celoročně mohou koupit výrobky z kravského a kozího mléka, pekárenské produkty nebo med. „Navíc i v zimních měsících se dá obchodovat s výrobky z ovoce a zeleniny v podobě různých šťáv, vín nebo pálenek,“ uvedl Kadubec. Zájemci si také mohou případně objednávat maso z bio farmy. To však nebude v obchodě skladem, provozovatelé jej zatím hodlají dovážet jen v předem domluveném množství.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)